Február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a digitális COVID-igazolvány

Február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a digitális COVID-igazolvány

Február 1-jétől kilenc hónapig lesz érvényes a digitális COVID-igazolvány. A korlátozás az utazásra és a Szlovákiában érvényes szabályok betartására is vonatkozik. A vakcina harmadik, emlékeztető dózisának beadása után automatikusan meghosszabbodik az igazolvány érvényessége. Az Európai Bizottság egységes szabályokat állapított meg – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Eliášová elmondta, a kilenc hónapos érvényességi időt a kétadagos vakcinával oltottaknál a második oltás beadásától, az egyadagos vakcinával oltottaknál az oltás beadásának napjától számítják. A szóvivő tájékoztatása szerint a kilenc hónap elteltével az igazolvány tulajdonosa nem tekinthető beoltottnak. „Az érvényességi idő lejárta után az ilyen személy oltatlannak tekintendő. Erre az emlékeztető oltás beadatása a megoldás” – mondta a szóvivő.

A COVID-igazolvány érvényességi idejének változását az országos közegészségügyi hivatal rendelete szabályozza. Eliášová tájékoztatása szerint a fertőzött személyek és közeli kontaktusaik karanténba helyezéséről szóló új rendeletben már kilenc hónapos érvényességi idő szerepel.

Az egészségügyi minisztérium emlékeztet, hogy az igazolást a védőoltás beadása, illetve a COVID-19-betegség leküzdése után lehet igényelni. Aki beállította az automatikus küldést, annak minden külön kérés nélkül elküldik a dokumentumot. A digitális igazolványt elektronikus úton kell kérni a korona.gov.sk weboldalon vagy az Egészségügyi Információk Nemzeti Központján keresztül.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet