Már nem lesz kötelező a dolgozók munkahelyi tesztelése

Megszűnik a munkáltatóknak az a kötelezettsége, hogy teszteljék az oltatlan alkalmazottakat, és azokat, akik az eltelt 180 napban nem estek át a COVID-19 betegségen.

„Mindenkinek a saját dolga lesz, hogy védekezzen, hogy teszteltesse magát, ezt a kötelezettséget ma levettük a munkáltatók válláról, és mostantól teljesen rájuk bízzuk, hogyan állnak ehhez a kérdéshez” – mondta Sulík. Bár hivatalosan csak a közegészségügyi hivatal rendelete után szűnik meg a vállalatokban a tesztelési kötelezettség, Sulík szerint ezt már senki sem fogja ellenőrizni.

A kormány jóváhagyta a rendelet eltörlésére vonatkozó javaslatot, amely ideiglenesen a védőoltáshoz, a betegség leküzdéséhez, a negatív teszteredményhez vagy a munkahelyen elvégzett COVID-19-teszthez kötötte azt, hogy a dolgozó beléphessen a munkahelyére.

A kötelező tesztelést 2021 november végén vezették be a cégekben, és a kormány tavaly év végén egy hónappal meghosszabbította a rendelkezést. A tesztelés költségeit a gazdasági minisztérium megtéríti a cégeknek. Már igényelhető a kompenzáció a tárcánál.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat