A kormányfő szerint az omikron hullám lecsengése után a korlátozások enyhítése várható

Az omikron hullám lecsengése után Szlovákia más országokhoz hasonlóan valószínűleg enyhíteni fog az óvintézkedéseken. Ezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette ki a szerdai kormányülés előtt, hozzátéve: erről még egyeztetni fog a szakmai konzílium tagjaival.

A kormányfő megjegyezte, hogy pillanatnyilag a rohamos növekedés fázisában vagyunk, de ez a hullám szerinte gyorsan le fog csengeni. „Ami a kórházakat illeti, a helyzet kielégítő, az ágykapacitásnak még az egyharmada sem telt meg” – jegyezte meg Heger, hozzátéve: tárgyalni fognak az átcsoportosított ágyak számának növeléséről.

„Úgy néz ki, hogy a kórházba került páciensek esetében is gyengébb lesz a betegség lefolyása, így valószínűleg nem lesz tömeges igény a lélegeztetőgépekre” – vélekedett a miniszterelnök. Elismételte, hogy még mindig a védőoltás a COVID-19 betegség leghatékonyabb ellenszere, a vakcina pedig mindenki számára elérhető.

Vladimír Lengarský (OĽANO-jelölt) szerint számítani lehetett a magas esetszámra. Azt javasolja, hogy a cégek folytassák a tesztelést.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter szerint az óvintézkedések enyhítésére – beleértve a maszkviselési kötelezettséget is – akár már egy hónapon belül sor kerülhet. „Szerencsére beigazolódni látszik, hogy az omikron kevésbé kockázatos” – fűzte hozzá.

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is támogatja az enyhítést, bár állítása szerint az omikron egy veszélyes vírusvariáns, amely emberek halálát okozza. „Ugyanakkor az emberek tudnak olvasni, gondolkodni, felelősségteljesek, képesek tájékozódni. Mindenki védje saját magát” – fogalmazott. A tárcavezető azt javasolja, hogy a kormány tájékoztasson a védekezési lehetőségekről, az arcmaszktól kezdve a tesztelésen át a védőoltásig. Hozzáfűzte: az enyhítés nem fog az egyik napról a másikra bekövetkezni.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
Fogytán vannak a COVID-19 elleni vakcinák, az oltási időpontokat elhalasztják
A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ajánlatos beoltatniuk magukat