Lengvarský: Egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk a járványhelyzetet

Lengvarský: Egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk a járványhelyzetet

Egyelőre ellenőrzés alatt tartjuk a járványhelyzetet – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) a szerdai kormányülésen. A miniszter közölte, előre lehetett tudni, hogy emelkedni fog a fertőzöttek száma.  

Richard Szabó, az Egészségügyi Elemző Intézet munkatársa megjegyezte, a fertőzöttek számának exponenciális növekedése látható, naponta átlagosan 16 788 fertőzöttet azonosítanak. Szabó tájékoztatása szerint Szlovákiában átlagosan közel 1700 beteg kerül kórházba, és 138 ember szorul gépi lélegeztetésre. A kórházba átlagosan 133 ember kerül naponta. „A kórházi ápolásra szorulók száma az utóbbi két napban emelkedni kezdett” – mondta, és hozzátette, hogy a lélegeztetőgépre szorulók száma is emelkedni kezdett, de a helyzet stabil.

A múlt héthez képest a mentők is több riasztást kaptak. A romló tendencia az ország valamennyi megyéjében megfigyelhető, Eperjes, Zsolna és Pozsony megyében a hívások száma majdnem megduplázódott. PCR-teszteléssel egyre több fertőzöttet azonosítanak, országos szinten 37-ről 47 százalékra emelkedett az arányuk. Több mint 30 járásban meghaladja az 50 százalékot a pozitív PCR-teszteredmények aránya.

A reprodukciós ráta körülbelül 1,55-1,6-ra emelkedett. „Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött további 16 embert fertőz meg” – tette hozzá Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés rendkívül gyorsan terjed.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet