A külföldön oltottak Szlovákiában is megkaphatják a 2. vagy 3. dózist

A külföldön oltottak Szlovákiában is megkaphatják a 2. vagy 3. dózist

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) sikerült megoldania a külföldön beoltott, de Szlovákiában is oltakozni kívánó személyek nyilvántartásba vételét. Mostantól az ilyen érdeklődők Szlovákiában is felvehetik a COVID-19 betegség elleni vakcina második vagy harmadik dózisát. Erről az NCZI tájékoztatott a közösségi hálón.

“Aki külföldön vette fel a védőoltást, de Szlovákiában igényli a második vagy a harmadik dózist, regisztráció nélkül keresheti fel az oltóközpontot vagy az orvosi rendelőt. Egy becsületbeli nyilatkozatot és egy oltási igazolást kell magával vinnie” – tájékoztatott az NCZI.

Az érdeklődő adatait az oltás után betáplálják a rendszerbe. Ezután igényelheti a digitális, uniós COVID-igazolványt, amelyben fel fogják tüntetni az éppen beadott dózist.

Az NCZI február 9-én kezdi meg a szóban forgó személyek nyilvántartásba vételét. “A megoldás több ezer, külföldön beoltott állampolgár számára biztosítja a mozgás szabadságát azokban az országokban, amelyek elismerik a digitális, uniós COVID-igazolványt” – hangsúlyozta Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője.

Az említett becsületbeli nyilatkozat mintáját a korona.gov.sk oldalon teszik közzé. A második vagy harmadik dózist igénylő érdeklődőnek a valóságnak megfelelő, teljes és helyes adatokat kell megadnia. Ezt követően kinyomtatja és aláírja a dokumentumot, majd regisztráció nélkül felkeresi az oltóhelyek valamelyikét.

Sivá hozzátette: az NCZI tovább dolgozik a külföldi oltások elismerésén az Európai Unió intézményeivel és tagországaival közösen.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet