A szlovákiai lesz az egyik legöregebb társadalom a világon

A népesség folyamatos elöregedése miatt a szlovákiai lesz az egyik legöregebb társadalom Európában, sőt az egész világon – mondta a TASR-nek Boris Vaňo kutató, az Infostat Demográfiai Kutatóintézetének munkatársa.

A társadalom elöregedése már az 1980-as években elkezdődött és megállíthatatlanul folytatódik. „A folyamat körülbelül 2060-ig eltart, amíg az 1985 előtt született népes korosztályok befolyásolják a társadalom kormegoszlását” – mondta Vaňo. 2060-ban a lakosság átlagéletkora legalább 48 év lesz. „Körülbelül hat évvel magasabb, mint most” – tette hozzá.

A népesség elöregedése csakis a magasabb születésszámmal lenne mérsékelhető. A kutató rámutatott, hogy ehhez azonban családtámogatási programra lenne szükség, a munkavállalás és a szülői szerep összehangolására, és a fiatal családok lakáshoz jutásának megkönnyítésére.

„A népesség elöregedésének komoly közösségi hatásai vannak, megváltozik a társadalmi hangulat, a lakosság dinamikája, és ez különösen a munkapiac, a szociális rendszer és az egészségügy számára jelent kihívást. De alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez az oktatásnak, a lakáspiacnak, az infrastrukturális szolgáltatásoknak is” – mondta a kutató.

Világméretű jelenségről van szó, de különösen a fejlettebb országokat érinti. „Az 1970-es évek végén Szlovákia lakossága még a legfiatalabbak közé tartozott Európában” – tette hozzá Vaňo.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Március 23-án lesz az államfőválasztás
A statisztikai adatok szerint június végén 5,4 millió lakosa volt Szlovákiának
Idén csak június közepe után volt az első trópusi nap az országban