További helyeken tiltaná a dohányzást a város – a rendeletről csütörtökön tárgyal a rozsnyói képviselő-testület

További helyeken tiltaná a dohányzást a város – a rendeletről csütörtökön tárgyal a rozsnyói képviselő-testület

A dohányzási tilalom kiterjesztésével foglalkozik csütörtöki (február 10.) ülésén a rozsnyói városi képviselő-testület – tette közzé hivatalos honlapján a város.

A város általános érvényű rendeletének (VZN) módosítására vonatkozó javaslatot az önkormányzat közrendért felelős bizottsága terjesztette a képviselők elé – számolt be a TASR. A bizottság javasolja a dohányzási tilalom kiterjesztését egyebek között a temetők, a kórház, az uszoda területére és a városi hivatal bejárata előtti területre. A javaslat szerint tilos lenne a dohányzás a Pósch-kertben, a szökőkút környékén, a Bányászok terén levő parkban és a tér északi részén is.

„Megjelöltünk néhány helyet, ahol szerintünk nem lenne szabad dohányozni. A tér északi része és a park környéke például a családok és a kisgyerekes anyukák kedvelt helye” – mondta a TASR hírügynökségnek Roman Ocelník, a bizottság elnöke. Hozzátette, hogy a javaslat célja a nemdohányzók fokozott védelme a forgalmas közterületeken, ahol a változtatás után csak a kijelölt helyeken lehet majd dohányozni.

A város általános érvényű rendelete jelenleg tiltja a dohányzást a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézményekben és az iskolák területén. A rendelet módosításának részeként a bizottság több olyan rendelkezés törlését javasolja, amelyek a törvény szövegével azonosak.

„Jelenleg érvényes az, hogy a rendelet nem lehet azonos a törvény rendelkezéseivel. Megpróbáltuk úgy módosítani a dokumentumot, hogy a törvényből idézett részeket töröljük belőle, ezáltal jelentősen lerövidült” – nyilatkozta a TASR-nek Michal Drengubiak, a város alpolgármestere.

A közrend védelméről szóló rendelet módosításáról decemberi ülésükön tárgyaltak az önkormányzati képviselők, de a javaslatot végül törölték az ülés programjáról. A dohányzási tilalom kiterjesztéséről a februári ülésen szavaznak.Hagyj üzenetet