Február 26-tól a nem oltottak is látogathatják a tömegrendezvényeket

Február 26-tól a nem oltottak is látogathatják a tömegrendezvényeket

Szombattól (február 26.) a tömegrendezvényekre “alap rezsim” vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy mindenki részt vehet rajtuk, függetlenül attól, hogy a látogatók oltottak-e vagy átestek-e a COVID-19 betegségen. Az OTP, OP és OP+ rezsimeket megszüntetik. Az esetek többségében a kapacitáskorlátot is eltörlik. Ez az országos közegészségügyi hivatal rendeleteiből következik, melyeket a kormány hivatalos közlönyében tettek közzé csütörtökön.

A tömegrendezvényeket két kategóriába fogják sorolni: alacsony és magas kockázatú. Előbbihez azok a rendezvények tartoznak majd, ahol fix ülő- vagy állóhelyek vannak, és a résztvevők reszpirátort viselnek. Ezeken a rendezvényeken a megengedett maximális létszám 500 fő lesz. A másik lehetőség az lesz, hogy a rendezvénynek otthont adó létesítmény kapacitásának 50 százalékát tölthetik majd meg látogatókkal. Ebbe a kategóriába sorolhatók például a színházi előadások, istentiszteletek, filmvetítések, sportesemények (a létszámkorlát ez esetben a nézőkre vonatkozik).

Magas kockázatú tömegrendezvénynek fognak számítani például a lakodalmak, torok, különféle ünnepségek, bálok, partik. Ezeken legfeljebb 50 személy vehet majd részt.

Február 26-tól megszűnik a látogatási tilalom a kórházakban

Néhány egyéb rendezvény, például az esküvői szertartások, keresztelők, temetések, választások, professzionális sportversenyek esetében eltörlik a kapacitáskorlátot. A 18 évnél fiatalabb személyek rendezvényein legfeljebb száz személy vehet majd részt. Ezeket nem fogják külön kategóriákba sorolni.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet