A rozsnyói városházán újraéledt Nagyapáink Öröksége

A rozsnyói városházán újraéledt Nagyapáink Öröksége

A koronavírus-világjárvány miatti hosszú szünet után lassan ismét beindul a közösségi és kulturális élet. A Borostyán Néptáncműhely több év kihagyás után március 19-én szervezte meg újra a Nagyapáink Öröksége című rendezvényét. A rozsnyói történelmi városházán ezúttal is teltház előtt léptek színpadra a táncműhely csoportjai és a meghívott vendégegyüttesek.

Icso Valéria, a néptáncműhely vezetője a hagyományokhoz híven a műsor bevezetőjében megköszönte a támogatóknak – szervezeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek – a segítséget és az együttműködést. Színpadra szólította a VI. Gömöri Hagyományőrző Nap fellépő csoportjainak vezetőit, hogy bemutatkozzanak és pár szóval ismertessék a műsorukat.

A Kuttyomfitty Társulat az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére összeállított, “Magyar virtus” című műsorát mutatta be a rozsnyói közönségnek, ezután a helyi szlovák folklór képviseletében a Dubina férfi énekkar következett, akik felső-gömöri énekekkel, fujara bemutatóval szerepeltek.

A műsor második részében az elmúlt évek alatt kezdőből teljes értékű kísérőzenekarrá fejlődött Sajó Banda magyarbődi dallamokat adott elő, majd közreműködtek az Imregi Hagyományőrző Együttes és Bazsarózsa Ifjúsági Együttes műsorában, akik imregi karikázót és csárdást mutattak be egy lakodalmas jelenetsorba ágyazva.

A Borostyán Néptáncműhely szenior, felnőtt és ifjúsági csoportjának tagjai közösen adták elő az “Így táncoltak nagyapáink” című műsorukat, szintén saját zenekaruk, a Sajó Banda kísértében. Mint Icso Valika elmondta, a járványügyi korlátozások feloldása után csak nagyon rövid idő állt a rendelkezésükre, hogy begyakorolják a táncot. Az est sikerét látva elmondhatjuk, hogy mind a táncosok, mind a közönség nagyon várta már a fellépést, a barátokkal, ismerősökkel való találkozást. A hagyományőrző napot táncház zárta, ahol a néptáncműhely ifjú tagjai szüleiket is megtáncoltatták.

További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!

  • szöveg, fotó: Prékop I., Rozsnyó-vidék

 



Hagyj üzenetet