Huculok az Aggteleki-karszton – befejeződött a nemzeti park 2016 óta zajló projektje

Huculok az Aggteleki-karszton – befejeződött a nemzeti park 2016 óta zajló projektje

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 november és 2022 március között valósította meg „Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett gyepterületek legeltetéssel történő természetvédelmi célú kezeléséhez szükséges állattartási infrastruktúra fejlesztése” című projektjét mintegy 718 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával – tájékoztatta portálunkat a nemzeti park. A projekt ünnepélyes zárórendezvényére Jósvafőn került sor 2022. március 3-án.

Az Igazgatóság gondozásában levő, az Aggteleki-karszton szabad tartásban élő, magas genetikai értéket képviselő hucul lóállomány ma Magyarország első számú tenyészetének mondható. A génmegőrzés, az ősi jelleg megtartása, a fajta belső értékeinek megóvása mellett az Igazgatóság feladata az Aggteleki-karszton található értékes gyepes élőhelyek megőrzése, mely terület egyúttal lehetővé tette a ménes gyarapodását is.

A projekt keretében az Igazgatóság azt a célt tűzte ki, hogy 573 hektáron valósítja meg a szakaszolt legeltetést az Aggteleki Tájegységben, megőrizve az itt található, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületek, kaszálók ökológiai jelentőségét, a terület mozaikosságát. A fejlesztés során beszerzésre kerültek a szakaszolt legeltetéshez szükséges eszközök és megépültek a lovak tartását kiszolgáló létesítmények. Szinpetriben egy nagy, 1500 db körbála tárolására alkalmas szénatároló, és egy 400 m3 tárolókapacitással rendelkező trágyatároló épült, melyek a többi állattartó telephely kiszolgálását is ellátják.

A Szin mellett elterülő Csemer-völgyben esőbeálló épült 50 ló számára szénatárolóval. Az új épület elsősorban kedvezőtlen időjárás esetén nyújt menedéket a lovak számára, de a legelésből, futtatásból visszatért állatok gondozására is lehetőséget nyújt. A jósvafői Gergés-bércen szintén esőbeálló épült 50 ló számára, és felújításra került a meglevő faszerkezetes istálló is. Szinben, a Malom-Gazdálkodási Központ telephelyen az állattartás kiszolgálását végző gépek tárolására alkalmas gépszín és gépmosó épült – számoltak a projekt eredményeiről.

  • Rozsnyó-vidék/ANPI, fotók: ANPI

 Hagyj üzenetet