„A kormány nem foglalkozik az egészségügy helyzetével” – sztrájkkészültséget jelentett be az orvosi szakszervezet

Az orvosi szakszervezeti tagok sztrájkkészültséget jelentettek be. Úgy döntöttek, hogy ha a kormány nem tesz semmit az egészségügy széthullása ellen, radikális módon reagálnak a kialakult helyzetre. Ezt az Orvosi Szakszervezet (LOZ) képviselői jelentették ki a keddi sajtótájékoztatójukon – adta hírül a TASR.

A szakszervezeti tagok hozzátették: ha semmi sem fog változni, fontolgatják a kórházi túlórák felmondását, illetve a tömeges felmondást is. Ennek a kérdésnek az eldöntésére országos ankétot indítanak a kórházi orvosok körében.

Úgy vélik, a figyelmeztetések és tárgyalások ellenére a kormány nem foglalkozik az egészségügy helyzetével. Ha nem találnak azonnal megoldást, a kórházak működése egy éven belül megbénulhat – figyelmeztet a szakszervezet.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke elmondta: a további lépések elsősorban a kormány reakcióitól függenek, ha semmi sem változik, júniusig döntenek a további intézkedésekről. Hozzátette: közel 3000 orvos kész felmondani a túlórákat a kórházakban, és már alá is írták az erről szóló nyilatkozatot.

„Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a kormányunk hatékony módot találjon az egészségügy megmentésére és a személyzeti összeomlás elhárítására. Nem a mi, hanem a páciensek érdekében” – hangsúlyozta Visolajský.

A szakszervezeti tagok nyolc követelést fogalmaztak meg, amelyek teljesítése szerintük elengedhetetlen ahhoz, hogy javuljon a szlovákiai kórházak helyzete. Ezek a kórházak finanszírozására, az egészségügyi biztosítási rendszer megreformálására, az orvosok értékelésére és a nővérek béremelésére vonatkoznak.

Az orvosok utoljára 2011 végén mondtak fel tömegesen. Az akcióhoz kezdetben több mint 2400-an csatlakoztak, végül mintegy 1200 kórházi orvos távozott a munkahelyéről, ami miatt veszélyhelyzetet kellett kihirdetni.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

A kormány november 3-ig meghosszabbította a magyar határ ellenőrzését
A 2027-ig szóló szerződés szerint olcsóbb áramot kapnak a háztartások
Szeptember 15-től a kormány megszünteti a Covid-19 miatt bevezetett rendkívüli helyzetet