Lengvarský: Javul a szlovákiai járványhelyzet

Lengvarský: Javul a szlovákiai járványhelyzet

Csökken a COVID-pozitív fertőzöttek, a kórházi páciensek, valamint a napi betegfelvételek száma is a kórházakban. Kevesebben igényelnek mesterséges lélegeztetést és csökken a mentőhívások száma is. Ezt Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter jelentette ki a szerdai kormányülés után.

Elmondása szerint a pozitív esetek száma csökkenő tendenciát mutat mind a PCR, mind az antigén tesztelést tekintve. “A pozsonyi járásokat kivéve csökken a hétnapos incidencia is” – közölte a miniszter.

A BA.2. omikron szubvariánst a legutóbbi adatok szerint a szekvenált minták csaknem 90 százalékában mutatták ki. “Ebben a pillanatban minden bizonnyal már a szekvenált minták csaknem 100 százalékában jelen van” – állapította meg Lengvarský.

A kórházakban pillanatnyilag 1908 pácienst kezelnek, a betegek kevesebb mint fele esetében elsődleges diagnózis a COVID-19. “Egyre több az olyan páciens, akinél a COVID-19 másodlagos diagnózis”– fűzte hozzá a miniszter.

A szakmai konzílium csütörtökön (április 7.) fog tárgyalni az óvintézkedések további enyhítéséről, többek között a beltéri maszkviselés kötelezettségének esetleges eltörléséről is. “Számolni kell azzal, hogy a kórházakban vagy a szociális intézetekben továbbra is hordani kell majd” – jegyezte meg Lengvarský.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet