Több mint 42 ezer tanuló vesz részt szerdán és csütörtökön a Tesztelés 9-en

1598 iskola 42 605 tanulója vesz részt a monitor néven is ismert Tesztelés 9-en (Testovanie 9.) szerdán és csütörtökön (április 7.) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az oktatási minisztérium kommunikációs osztálya. 120 nyolcéves gimnázium 2918 tanulója és nyolc sportközépiskola 133 tanulója is részt vesz a tesztelésen.

Szerdán szlovák nyelvből és irodalomból, illetve magyar nyelvből és irodalomból, valamint matematikából írnak tesztet. Holnap szlovák nyelvből és irodalomból, valamint ukrán nyelvből és irodalomból tesznek vizsgát a gyerekek.

A tesztelés a megszokott szerkezetben folyik. „A 2021-es vizsgára készített teszteket töltik ki a tanulók, ezek a tesztlapok a távoktatás első időszaka után készültek, és ezért teljes mértékben figyelembe veszik a távoktatás hatásait, tiszteletben tartják az állami oktatási programban deklarált oktatási normákat” – közölte az oktatási tárca.

A minisztérium hozzátette, minden tesztet alapos szakértői értékelésnek vetettek alá, az értékelést gyakorló pedagógusok végezték, akik megerősítették, hogy ebben a tanévben is felhasználhatók a tesztek. „A tesztek specifikációit a Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) 2021 szeptemberében tette közzé honlapján, és meghatározta azokat a területeket, amelyekre a tesztek fókuszálnak” – tette hozzá az oktatási minisztérium.

A matematikateszt 30 feladatot tartalmaz, 90 perc van a megoldásra, a szlovák nyelv és irodalom, valamint a magyar nyelv és irodalom tesztlapok 30 feladatot tartalmaznak, 70 perc alatt kell megoldani őket. Az ukrán nyelv és irodalom tesztek 20 feladatot tartalmaznak, 50 perc van a megoldásra. A magyar tannyelvű iskolák tanulói számára készült szlovák nyelv és irodalom tesztek is 30 feladatot tartalmaznak, 70 perc alatt kell megoldani őket, a feladatok közül tíz hanganyagot tartalmaz.

A tavalyi Tesztelés 9-et nem országszerte, hanem csak egy reprezentatív mintán végezték el a NÚCEM szervezésében. A pótterminust április 21-re és 22-re tűztek ki.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

OLVASNI JÓ! – Király Anikó: A balatoni sellő
Több mint 720 ezer tanuló kezdi meg hétfőn az új tanévet
Ma kapták meg a félévi bizonyítványt az alap- és a középiskolások