Az ősz választásokon részt vehetnek a karanténban lévők is

Az ősz választásokon részt vehetnek a karanténban lévők is

A kormány a keddi ülésén jóváhagyta az őszi összevont választás speciális módjáról szóló törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a COVID-19 betegség miatt karanténba került választópolgárok és a velük egy háztartásban élő személyek is szavazhassanak. A kabinet egyben elfogadta a gyorsított jogalkotási eljárásról szóló javaslatot is – tájékoztattott a TASR hírügynökség.

A belügyminisztérium azt javasolja, hogy egy héttel korábban legyenek az összevont őszi választások

A speciális szavazást külön kellene kérvényezni, mégpedig legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon, 12 óráig. Az igényt telefonon kell jelezni a helyi választási bizottság jegyzőkönyvvezetőjének. Speciális választási körzeteket és választási bizottságokat is terveznek létesíteni az egyes községekben, városokban, illetve Pozsony és Kassa városrészeiben.

A speciális választási bizottság tagjai kérésre mozgóurnával keresnék fel azokat a választópolgárokat, akik karantén miatt nem látogathatnak el a választóhelyiségekbe.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium közigazgatásért, választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője elmondta: 315 speciális választási körzet és bizottság létesítése esedékes. Utóbbiak legalább nyolctagúak lesznek, de szükség esetén növelni fogják a létszámukat, hogy mindenkinek biztosíthassák a választójog gyakorlását, aki igényelni fogja a szavazás speciális módját. Ezeknek a választópolgároknak a nevét a választókörzetükben ki fogják húzni a választók listájáról a duplikált számlálás elkerülése érdekében.

A speciális választási bizottság tagjainak díja 30 euró, a karanténban lévő választópolgárokhoz kiküldött tagok díja 170 euró lesz.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet