Májustól a kórházakban is változnak a járványügyi előírások, teszt nélkül mehetünk orvoshoz

Májustól a kórházakban is változnak a járványügyi előírások, teszt nélkül mehetünk orvoshoz

Az egészségügyi minisztérium májustól megszünteti a gazdasági mobilizációs intézkedéseket a kórházakban. A COVID-19 betegségben szenvedő pácienseket a standard osztályokon fogják elhelyezni. Változnak az ingyenes PCR-tesztelés feltételei is, az egészségügyi intézményekbe pedig teszt nélkül is beléphetünk majd.

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója elmondta: a változásokat az teszi lehetővé, hogy javul a járványhelyzet Szlovákiában és külföldön is, emellett pedig a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma is csökken. Pillanatnyilag mintegy 600 olyan kórházi beteget tartanak nyilván, akinek a COVID-19 az elsődleges diagnózisa.

A COVID-19 betegségben szenvedő pácienseket a standard osztályokon fogják elhelyezni. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: azokat, akiknél a COVID-19 az elsődleges diagnózis, a fertőző betegségek osztályán vagy a tüdőosztályon fogják kezelni. Az átcsoportosított ágyakon lábadozó pácienseket nem helyezik át máshova.

Májustól csak a 60 évnél idősebb személyek számára vagy orvosi javallatra lesz ingyenes a PCR-teszt. Az önköltséges tesztelésre a különböző szolgáltató cégeken keresztül lehet majd jelentkezni.

Ildikó Kukanová, az egészségügyi minisztérium válságkezelési osztályának főigazgatója elmondta: a mobil mintavételi helyek számának csökkenésével párhuzamosan biztosítani fogják az otthoni PCR-tesztelés lehetőségét, biometrikus arcfelismeréssel kombinálva.

Tovább javul a járványhelyzet az országban

Májustól a COVID-19 elleni oltás igazolása, illetve teszt nélkül is be lehet majd lépni az egészségügyi intézményekbe. A reszpirátor viselése továbbra is kötelező lesz. Ha egy egészségügyi szolgáltató mégis úgy dönt, hogy tesztet kér, magának kell gondoskodnia a tesztelésről az adott intézményben. A mentőszolgálatok munkatársai csak a COVID-gyanús tüneteket produkáló pácienseket fogják tesztelni.

  • forrás: tasr, fotó: pexels.com


Hagyj üzenetet