Határtalan néptáncfesztivál Rozsnyón

Határtalan néptáncfesztivál Rozsnyón

Április utolsó napján, ragyogó napsütésben zajlott a hagyományos májusfaállítás Rozsnyó főterén, helyi folklórcsoportok műsorának kíséretében. Az esti folytatásban a Borostyán Néptáncműhely által szervezett néptáncfesztiválra került sor a történelmi városházán. A műsorban minden korosztály képviseltette magát az óvodásoktól az idősebbekig, a közönség pedig betekintést nyert a magyar néptánchagyomány országhatárokon átívelő, hihetetlen gazdag tárházába.

A koronavírus-világjárvány két éve után végre újra korlátozások nélkül vehetünk részt a kulturális rendezvényeken – ez a felszabadult érzés járta át a szombati, májusköszöntő eseményt is. A gyönyörű népviseletekbe öltözött gyerekek és felnőttek a Rozsnyói Városi Hivatal előtt gyülekeztek, hogy onnan egy színpompás, és zeneszóval tarkított ünnepi felvonulással kísérjék a májusfát vivő ifjakat a főtérre.

Ott aztán a legények szokás szerint felállították a felszalagozott májusfát, majd műsort adott a Dubina és a Haviar folklóregyüttes, aztán a Napraforgó, a Kis Kincskereső és a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttesek, végül a Borostyán és az Ifjúsági Néptáncegyüttes.

Este a történelmi városháza adott otthont a Borostyán Néptáncműhely ötödik alkalommal megrendezett, Ifjúsági Néptáncfesztivál Határok Nélkül című eseményének. Ahogy az már lenni szokott, a nagyterem ismét csordultig telt. Elöljáróban a néptáncműhely vezetői, Icso Valéria és Kristóf Tibor felkonferálták az est programját és bemutatták a vendégegyüttest, a budapesti Vadrózsák néptánccsoportot és a muzsikát szolgáltató, salgótarjáni Dobroda zenekart.

A közönség nagy tapssal jutalmazta a néptáncműhely gyermekjátékokat bemutató legkisebbjeit, a Napraforgót, a Kis Kincskeresőt, és a csallóközi népi játékokkal és polgári táncokkal fellépő Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttest.

A Borostyán Szenior Néptáncegyüttes magyabődi táncokkal lépett színpadra, összeállításuk címe „A komaságot elfogadom!”

Így járta a nagyapám is…” címmel gömöri táncokat adott elő a Borostyán Néptáncegyüttes és a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes. A néptáncműhely csoportjai a közelmúltban sikeresen szerepeltek két versenyen is. Az Eniki beniki 2022 rozsnyói regionális fordulóján a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes ezüst, a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes arany besorolást kapott, ezzel mindkét csoport továbbjutott a megyei fordulóba. A Tornalján megrendezett TáncPódium – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gáláján a Borostyán Néptáncegyüttes és a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes közös gömöri műsorával minősült együttesként továbbjutott az augusztusi zselízi Országos Népművészeti Fesztiválra.

A fesztivál vendégegyüttese a több mint hetven éve működő budapesti Vadrózsák Néptáncegyüttes volt, akik erdélyi táncokkal ismertették meg a rozsnyói közönséget. Nemcsak a különböző tájegységek – Moldva, Kalotaszeg, Mezőkölpény, Szék, Felcsík és a Szilágyság – táncait, hanem viseletét is bemutatták, kalandozva az archaikustól a modernebb stílusjegyekig.

A gazdag műsort követő táncházban szintén a Dobroda zenekar szolgáltatta a talpalávalót, a fáradhatatlan táncosok pedig éjszakába nyúlóan ropták az újabb és újabb tájegységek táncait.

További képekért kattintson Facebook-oldalunk egyik és másik albumára!

– szöveg, fotó: Prékop I. , Rozsnyó-vidék



Hagyj üzenetet