25 éves az Egressy Béni Vers- és Prózamondó Verseny

25 éves az Egressy Béni Vers- és Prózamondó Verseny

A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma immár XXV. alkalommal rendezte meg az Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó- és Versíró Versenyt. Idén 200 résztvevője volt az eseménynek, a 110 versenyző közül 80 a határon túlról érkezett – számoltak be portálunknak a szervezők.

A versenyt a 7-18 éves korosztály részére, 10 kategóriábam szervezik. Kazincbarcikára a területi elődöntőkön legjobban szereplő diákok kaptak meghívást: az encsi körzet, Kazincbarcika és környéke legjobbjai, valamint a határon túli területekről, Szlovákiából: Rimaszombat és környéke, Rozsnyó és környéke, Szepsi és környéke, Tornalja és térsége, Fülek képviseltette magát, és Erdélyből is érkeztek a szavalók. 2020-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba is bekerült az Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó és Versíró Verseny.

A rendezvény a Himnusz éneklésével kezdődött, majd Érsek-Csanádi István tanár úr üdvözölte a résztvevőket. Nagyon szép verssel és virágcsokorral köszöntötte Dienes Máriát, a Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma elnökét, Bessenyei György-díjas népművelőt, aki 25 éve szervezi a versenyt. Ezután az AKKORD színpad műsora volt látható és hallható.

A rendezvény keretében adták át a versíró verseny díjait is, melyet 2015 óta minden évben meghirdetnek. Az idei évfordulóra az egyesület egy szép kötetbe gyűjtve kiadta a díjazott verseket. A versíró verseny díjait Dienes Mária adta át. 

A verseny lebonyolítási rendjéről szóló tájékozató után elkezdődött a megmérettetés a különböző kategóriákban. A versírók külön teremben tartottak szakmai megbeszélést Máténé Orosz Margit költő, tanár, újságíró vezetésével. A versenyzők részére a Sajó-menti Népművészeti Egyesület mesterei tartottak kézműves foglalkozást. A résztvevők születésnapja évfordulója alkalmából megkoszorúzták Egressy Béni emlékművét. Ezután került sor a verseny kiértékelésére. Az eredményesen szereplő tanulók és felkészítő tanáraik értékes könyvjutalmat kaptak. Természetesen minden résztvevő kapott oklevelet is.

Az Egressy Béni Nemzetközi Vers-, Prózamondó- és Versíró Verseny eredményei

“Az eltelt évek bizonyítják, hogy szükség van arra, hogy a legjobbak egy rendkívül színvonalas verseny keretében összemérjék tudásukat” – zárta beszámolóját Dienes Mária szervező.

  • Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma


Hagyj üzenetet