Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos: Gustáv Husák és az 1945-ös tornaljai robbantás

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos: Gustáv Husák és az 1945-ös tornaljai robbantás

Újabb részletek derülnek ki a tornaljai csendőrállomás 1945-ös felrobbantásáról. A film elkészítéséhez a nézők támogatását is kérik az alkotók, már csak pár napig tart a gyűjtés.

Tovább folytatódik a Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) “Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos” című kampánya. Ezen a héten is feltárnak egy újabb részletet a Hancsovszky-aktából: ma Gustáv Husák szerepére hívják fel a figyelmet.

Mi köze Gustáv Husáknak a tornaljai ügyhöz?

A szlovák politika gyorsan reagált a tornaljai robbantásra. Gustáv Husák belügyi népbiztos azonnal a helyszínre utazott, ahol a vezetése alatt tartott bizalmas megbeszélésen arról beszélt, hogy a robbantást kell felhasználni a magyar lakosság kitelepítésére.

Arról is Husák hivatalában született döntés, hogy Hancsovszkyt csehszlovák állampolgárként kezeljék-e vagy sem, mivel ettől függött, hogy a retribúciós törvény mely paragrafusa alapján vádolhatják meg.

A történet azonban itt még nem ér véget. Az alkotók az olvasók segítségére is számítanak hogy az egészet elmondhassák. Az olvasókat arra kérik, hogy legyenek a film részesei ők is, támogassák a film létrejöttét: https://www.donio.sk/hancsovszky

-fki-

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? – új filmet készít a Fórum Intézet

Valóban Hancsovszky követte el a tornaljai robbantást?Hagyj üzenetet