Felújították a kendertörőt a kovácsi vízimalomban

Felújították a kendertörőt a kiskovácsvágási vízimalomban. A Rozsnyói járásban fekvő települést felkereső turisták így már nemcsak a vízimalom működésével ismerkedhetnek meg, hanem azzal is, hogyan zajlott a kendertörés. A Kassa Régió Turizmus (KRT) kerületi idegenforgalmi szervezet szerint ez az egyetlen működő kendertörő az országban.

A felújítást 15 ezer euróval támogatta Kassa megye önkormányzata a Terra Incognita program keretében – adta hírül a TASR.

Lyócsa Géza, a malom tulajdonosa elmondta, a kendertörőt kizárólag a nők használták, főleg a késő esti órákban, az őrlés befejezése után. A beáztatott majd kiszárított kendert az ütőbunkók alá rakták és azok összezúzták a növény rostjait, ezután következhetett a kender további feldolgozása. „A projekt célja az volt, hogy bőrszíjakkal kössük össze a szerkezet elemeit, és így teljes egészében megmutathassuk azt a folyamatot, hogyan működött a vízimalom és a kendertörés” – mondta Lyócsa Géza.

Tavaly elkészült az új malomkerék és a vizet a lapátkerékre vezető fából készült vályú. „A kendertörővel még egy szinttel feljebb léptünk a hagyományos mesterségek bemutatása terén” – tette közzé a KRT. Lenka Vargová Jurková, a szervezet ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a malomnál frissítőket is kínálnak, és a hely felkeresése ideális családi program.

A malom és a kendertörő megtekintése szűk egy órát vesz igénybe, hétvégenként 10.00 és 18.00 óra között várják az érdeklődőket. Lyócsa Henrietta, a malom tulajdonosa hozzátette, hogy egyeztetést követően a malom egyéni megtekintésére is van lehetőség.

  • forrás: tasr, fotó: FB Terra Incognita

Related Posts

Megkezdődött a charterszezon a kassai repülőtéren