Könyvbemutató Páskaházán

Könyvbemutató Páskaházán

Megjelent a Mihályi Molnár László által jegyzett Mács József monográfia, amely 2022. május 28-án Páskaházán is bemutatásra került.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) gondozásában megjelent kötet bemutatóján az érdeklődőket Fábián Gergő, a Csemadok Páskaházai Alapszervezetének elnöke köszöntötte.

Nagy örömét fejezte ki, hogy a könyvbemutatót megrendezhették Páskaházán is, ahol az író élt és dolgozott. Az író emlékét, szellemiségét halála után is becsülettel őrzik, ápolják és igyekeznek továbbadni. „Mihályi Molnár László könyve nagyon jó kalauz Mács József teljes életművéhez, amelyet fantasztikus alapossággal dolgozott fel. Minden könyvéről hiteles képet adott, sőt a könyvek fogadtatásáról és kritikáiról is egyaránt” – olvashatjuk a könyvről.

A könyv szerzője felidézte személyes kapcsolatát az íróval. Elmondta, hogy a barátságuk egészen a ‘80-as évek elejére nyúlik vissza, amikor több ízben szerveztek könyvbemutatót Mács József részvételével. Gyakran beszéltek telefonon, Páskaházán is többször meglátogatta. „Nem volt a rendszer és a kritika kedvence. 1956-ban eltiltották a publikálástól, mert szimpatizált a magyar forradalommal. Regényeit kemény kritikával illették, sőt azzal vádolták, hogy az egyház erkölcsét a párt fölé helyezi. Egész élete azzal telt, hogy az itt élőket bemutassa: lejegyezze a deportálásokat, a kitelepítéseket. Leírta azt, amiről nem volt szabad, nem lehetett beszélni” – mondta Mihályi Molnár László.

A könyvbemutatón a család képviseletében az író lánya, Mács Ildikó, a miskolci Felvidék Ház szakmai igazgatója is részt vett, aki a család nevében is köszönetét fejezte ki Mihályi Molnár László felé, hogy elvállalta ezt az óriási munkát. „Kinek nemcsak jó tolla van, hanem nagy szíve is.”

A rendezvény dedikálással végződött.

  • PRO LE-TI


Hagyj üzenetet