Felvidéki győzelem A Nagy Könyves Beavatáson

Felvidéki győzelem A Nagy Könyves Beavatáson

Ahogyan két éve, idén is két szlovákiai csapat vett részt az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár által szervezett országos olvasásnépszerűsítő versenyen, A nagy könyves beavatáson. A program lényege, hogy a résztvevő csapatok több hónapon át oldanak meg kreatív feladatokat megadott műveken keresztül. A szlovákiai magyar fiatalokat a diószegi Magán Szakközépiskola és a Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai képviselték.

A diószegi csapat az Ági angyalai nevet viselte, segítőjük Molnár Mozoli Ágnes volt. Tagok: Juhos Rebeka, Herczog Rita, Tósegi Martina. A hidaskürti csapat a Sorok között olvasók névvel regisztráltak, segítőjük Danajka Kontár Piroska tanárnő volt, tagjai: Tuman Lili Anna, Mészáros Renáta, Szabó Anikó. A 2022. április 23-án megrendezett eredményhirdetésen kiderült, hogy a versenyen megosztott első díjat nyert a Sorok között olvasók csapata a budapesti Veni, vidi, legi csapatával együtt, míg az Ági angyalai szintén megosztott 13. helyezést ért el a 40 értékelt csapatból. Az alábbiakban a szlovákiai csapatokkal készült interjút olvashatják.

A két első helyezett csapat

Hogyan jutott el hozzátok a hír a versenyről? Miért döntöttetek úgy, hogy belevágtok?

Sorok között olvasók csapat: Kedves tanárnőnk, Danajka Kontár Piroska ajánlotta nekünk a versenyt, mert tudta, hogy mi vagyunk az iskola legnagyobb könyvmolyai. Ő az iskolánk egyik volt tanárától hallott a versenyről, és miután mesélt róla, egyből lázba jöttünk. Ekkor kezdődött a mi nagy könyves beavatásunk a versenybe.

Ági angyalai csapat: Már két éve is voltunk olyan szerencsések, hogy játszahattunk A Nagy Könyves Beavatáson, így azóta vártuk, hogy újra benevezhessünk és részt vehessünk a vetélkedőn. Tavaly sajnos a pandémia miatt nem került megrendezésre, de az idén ősszel megláttuk a Facebookon, hogy újra indul. Rögtön érdeklődtünk a szervezőknél és biztosítottak róla minket, hogy bizony az idei iskolai év nem múlik el a könyvolvasást népszerűsítő játék nélkül. A döntés egyszerű volt, az olvasást imádjuk, a játékot nagyon szerettük és tudtuk, hogy a feladatokat is örömmel fogjuk teljesíteni.

Melyik versenyfeladat volt a számotokra legérdekesebb, amit nagyon szerettetek és amit a leginkább élveztetek? Miért?

SKO: Mindegyik feladatot nagyon élveztük, de ha választanunk kellene, a legelső feladat volt a számunkra a legérdekesebb, mert egy nagyon precíz és jól átgondolt munkát kellett csinálnunk. De valójában bármelyik feladatra tekintünk vissza, eszünkbe jut valami vicces történet, ami még jobban összekovácsolta a csapatot az eltelt félévben.

ÁA: Mindegyiket szerettük, de talán a Rövidre vágva és az Újratervezve elnevezésű feladatok álltak hozzánk a legközelebb. Az előbbi abból állt, hogy a kiválasztott könyv trailerét kellett elkészítenünk. Mivel bevontuk az osztálytársainkat és tanárainkat is a rövid film forgatásába, így nagyon sok felejthetetlen pillanatot szereztünk. Az Újratervezve, avagy Redizájn feladatnál pedig egy meglévő könyv borítóját gondolhattuk s szerkeszthettük meg újból.

Sorok között olvasók – csapat

Volt-e olyan versenyfeladat, ami nagy kihívás elé állított titeket, s amivel többet kellett dolgoznotok? Melyik volt ez és miért?

SKO: Véleményünk szerint mindegyik feladattal keményen megdolgoztunk, de talán a film készítése volt a legnagyobb kihívás számunkra, mivel azokban a hetekben otthon voltunk, így keveset tudtunk találkozni és ezáltal nehezebb volt megoldani a forgatást.

ÁA: Volt bizony, ez nem volt más, mint a térképkészítés. Nehezünkre esett eldönteni, hogy milyen irányban s úton-módon fogjunk hozzá a feladathoz. Így sajnos sokat vacilláltunk a térkép elkészítésénél. Végül a kézi rajz mellett döntöttünk, ami az eredmények alapján jó választásnak bizonyult.

Mit üzennétek azoknak, akik még nem döntötték el, hogy részt szeretnének-e venni egy hasonló versenyen? Mivel motiválnátok őket a nevezésre?

SKO: Azt, hogy mindenképp érdemes adni egy esélyt arra, hogy kipróbálhassák magukat ebben a lehetőségben is. Kifejezetten ajánljuk azok számára, akik szeretnek olvasni, kreatívak és nyitottak az újdonságokra. Ez a verseny maga lehet a paradicsom a hozzánk hasonló fiataloknak.

ÁA: A mai világban értékelnünk kell az együtt, értékesen eltöltött időt. Ez a verseny nem csak ezt nyújtja a fiatalok számára, de ösztönzi is őket a kreativitásuk fejlesztésére s a csapatmunkára is. Itt veszteni nem lehet, csakis nyerni.

Ági angyalai

Milyen művekkel ismerkedtetek meg a verseny alatt, miket olvastatok el a verseny hatására? Melyik az, amelyiket ajánlanátok kortársaitoknak is és miért?

SKO: Vegyesen olvastunk mindenfélét. Általánosan elmondhatjuk, mindannyian kicsit más könyveket szeretünk. Ez igaz a Sorok között olvasókra is. Azért, hogy senki se maradjon kedvenc nélkül, volt romantikus, történelmi témájú, akció, horror és klasszikus is. Igazándiból mindegyik könyvet a verseny hatására olvastuk el, viszont egyáltalán nem kényszerből. Sőt! Minden könyvválasztás alkalmával örömmel pásztáztuk végig az ajánlatot szaftosabbnál szaftosabb történetek után kutatva. Olykor nagyon nehéz volt a döntés, mert mindig találtunk valami olyat, amire azt mondhattuk: ,,Jé, ezt már mióta el akarom olvasni!” És hogy melyiket ajánljuk mi? Azt, amelyiket még nem olvasták el, mert vélhetőleg mindegyik érdemes rá, hogy kézbe vegyék legalább egyszer.

ÁA: A következő műveket olvastuk el: Richard Osman – A csütörtöki nyomozóklub; Cecelia Ahern – Üvöltés; Mucha Dorka – Puncs; Stacey Halls – Familiárisok – A pendle-dombi boszorkányok; Háy János – A bogyósgyümölcskertész fia. Ha csak egyet kell kiemelnünk, akkor Háy János könyve lenne az. Hogy miért? Ezt nehéz elmondani, ezt meg kell tapasztalni. Annyit mondanánk, hogy Háy stílusa nagyon egyszerű, humoros, de meghökkentő is egyben, ami közel áll hozzánk, így nagyon szerettük s csak ajánlani tudjuk!

  • Tegdes Egyházi Dóra (Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete, elnök)


Hagyj üzenetet