Augusztus 30-ig kell leadni a jelöltlistákat az őszi választásokra

Az összevont helyi önkormányzati és megyei választások előtt 60 nappal, vagy augusztus 30-ig kell leadni a jelöltlistákat – tájékoztatott a belügyminisztérium. A választások október 29-én lesznek.

A lakosok egyszerre választanak polgármestert, önkormányzati képviselőket, megyeelnököt és megyei képviselőket, a jelöltek függetlenként vagy pártjelöltként indulhatnak. A pártok koalícióra léphetnek és közös jelöltlistát állíthatnak.

Önkormányzati képviselőnek csak olyan személy jelöltetheti magát, akinek állandó lakhelye van az adott településen és legkésőbb a választás napjáig betölti 18. életévét. Polgármesterjelölt 25 évnél idősebb helyi lakos lehet.

Megyei képviselőnek csak az jelöltetheti magát, akinek állandó lakhelye van a megye területén és legkésőbb a választás napjáig betölti 18. életévét. A megyei elnök posztjára csak olyan személy pályázhat, akinek állandó lakhelye van a megye területén és a választás napjáig betölti 25. életévét.

A függetlenként induló helyi képviselőjelölteknek és polgármester-jelölteknek támogató aláírásokat kell gyűjteniük a településükön. A szükséges aláírások száma változó, a település lakosságának számától függ. Függetlenként induló megyeelnökjelöltnek 1000 aláírást kell összegyűjtenie, független megyei képviselőjelöltnek 400-at.

  • forrás, fotó: tasr