Katasztrófaelhárítás: már kevésbé szennyezett víz folyik a Sajóba az alsósajói bányából

Katasztrófaelhárítás: már kevésbé szennyezett víz folyik a Sajóba az alsósajói bányából

A végéhez közelednek a katasztrófaelhárítási munkák az alsósajói bányában, kevésbé szennyezett víz folyik a Sajóba. Eddig a szükséges beavatkozások körülbelül 80 százalékát végezték el – tájékoztatta a TASR-t Jaroslav Šíp, a Rozsnyói Járási Hivatal elöljárója.

„A bányából kifolyó víz már nem annyira szennyezett, hidegebb, és láthatóan kevésbé van elszíneződve” – részletezte Šíp, hozzátéve, hogy a változás már a Sajó vizén is látszik. Tájékoztatása szerint a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amelyek igazolhatják a helyzet javulását.

A mentési munkákat a bányászati helyreállítási társaság végzi. A Vasércbányák állami vállalat a hétvégén arról tájékoztatott, sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A járási elöljáró szerint ezen a héten befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket tesznek.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

 

 

Budaj: a Vasércbányák állami vállalatot felelősség terheli a Sajó szennyezése miatt

Pénteken végre elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál

A belügy szerint a kormánynak kell rendkívüli helyzetet hirdetnie a Sajó mentén

Felelős kerestetik: az Ércbányák állami vállalat feljelentést tesz a Sajó szennyezése ügyében



Hagyj üzenetet