A szaktárca szerint 6,2 millió euróba kerül a Sajó szennyezésének felszámolása

6,2 millió euróra becsüli a környezetvédelmi tárca a Sajó szennyezésének felszámolását. Ez tartalmazza az alsósajói bányában végzett betoninjekció költségeit és a Sajó medrében levő szennyezett üledék eltávolítását is – tájékoztatta a TASR-t a tárca kommunikációs osztálya.

A tárca leszögezte, durva költségbecslésről van szó, a kiadások a környezetvédelmi, az egészségügyi és a gazdasági minisztériumot terhelnék. Azt is hozzátette, hogy a környezetvédelmi minisztérium már március első felében leadta a kormányhivatalban a Sajó mentén kihirdetett rendkívüli helyzet alatt végzett mentési munkák megtérítésére vonatkozó javaslatot, illetve a rendkívüli helyzet visszavonásához szükséges óvintézkedések listáját. „A javaslatot már e heti ülésén, vagy az elkövetkező hetekben megvitathatja a kormány” – tette hozzá a tárca.

Az állam szerint az alsósajói bányában elvégzett betoninjekcióval lehet megakadályozni a folyó további szennyezését, ennek tervét az Állami Vasércbánya Társaság készíti elő a bányamentő szolgálattal.

A Sajót tavaly februárban festette vörösre a Siderit 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányájából kifolyó víz. A mérések megerősítették, hogy a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is meghaladta a megengedett értékeket a folyó vizében. Június végén sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, de a szennyezést nem sikerült teljesen megállítani. A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén.

  • forrás, fotó: tasr 

Petíciót indítottak a Sajón történt ökológiai katasztrófa következményeinek felszámolásáért

Related Posts

A környezetvédelmi minisztérium még mindig tárgyal a Sajó szennyezésének kezeléséről
Petíciót indítottak a Sajón történt ökológiai katasztrófa következményeinek felszámolásáért
Műanyag hulladék elleni harc: a palackokon kívül más csomagolás is visszaváltható lehet