A környezetvédelmi minisztérium még mindig tárgyal a Sajó szennyezésének kezeléséről

A környezetvédelmi minisztérium még mindig tárgyal a Sajó szennyezésének kezeléséről

A környezetvédelmi minisztérium továbbra is tárgyalásokat folytat az érintett tárcákkal a Sajó folyó szennyezésének a kezeléséről – közölte a TASR-rel Tomáš Ferenčák, a zöldtárca szóvivője.

„A tervezett részleges betoninjekció és a szennyvíztisztító kiépítése azok közé a lehetőségek közé tartozik, amelyek szóba jöhetnek. A további lépések azonban az érintett felek közötti megegyezéstől fognak függeni” – mondta Ferenčák. Hozzátette: az intézkedések pénzügyi hatását az Értéket a pénzért csoport fogja megítélni.

A térséget továbbra is geológusok, vízgazdászok figyelik, ahogy a Rudné bane vállalat is. „A nehézfém-szennyezettséggel kapcsolatos eddigi eredmények nem változtak drámaian, és az eredmények nem mutatták ki a talajvíz vagy az ivóvíz szennyeződését a szideritbányából származó bányavíz szivárgása által” – magyarázta Ferenčák.

A Sajót tavaly februárban festette vörösre a Siderit 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányájából kifolyó víz. A mérések megerősítették, hogy a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is meghaladta a megengedett értékeket a folyó vizében. Tavaly június végén sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, de a szennyezést nem sikerült teljesen megállítani. A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén.

  • forrás, fotó: tasr


Hagyj üzenetet