A belügy szerint a kormánynak kell rendkívüli helyzetet hirdetnie a Sajó mentén

A kormánynak kell kihirdetnie a rendkívüli helyzetet a Sajó szennyezettsége miatt – közölte a TASR-rel a belügyminisztérium sajtóosztálya, válaszul a környezetvédelmi tárca felhívására, hogy a Kassai Járási Hivatal hirdessen rendkívüli helyzetet.

„Mivel a Sajó szennyezése két kerületet is érint, a Kassait és a Besztercebányait, a jogszabályok szerint a kormánynak kell kihirdetnie a rendkívüli helyzetet” – közölte a belügyminisztérium, hozzátéve, hogy erről a környezetvédelmi tárca is tud.

A környezetvédelmi minisztérium a Kassai Járási Hivatalt szólította fel a rendkívüli helyzet kihirdetésére, mivel ez megkönnyítené és felgyorsítaná a gazdasági minisztérium és a bányamentő szolgálat munkáját. A Vasércbánya állami vállalat időközben pályázatot írt ki a felszín alatti vizek elterelésére a Sajót szennyező alsósajói bányában. A megrendelés értéke 185 ezer euró, és mivel sürget az idő, a cég meghívásos pályázatot hirdetett.

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, Budapest a katasztrófa mielőbbi elhárítását sürgette. Nagy István új magyar földművelési miniszter az ügyben már találkozót kezdeményezett Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszterrel.

  • forrás: tasr, fotó: TASR – Milan Kapusta

Related Posts

A környezetvédelmi minisztérium még mindig tárgyal a Sajó szennyezésének kezeléséről
A szaktárca szerint 6,2 millió euróba kerül a Sajó szennyezésének felszámolása
Petíciót indítottak a Sajón történt ökológiai katasztrófa következményeinek felszámolásáért