Pénteken végre elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál

Pénteken végre elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál

Pénteken (május 27.) elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében – tájékoztatott Ján Budaj (OĽANO) környezetvédelmi miniszter a kormány ülését követően. A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle anyagokat mos ki a járatokból és ezekkel szennyezi a Sajót.

„Örömhírt közölt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, pénteken megkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása” – mondta Budaj.

A szennyezés már korábban elérte Magyarország területét, a víz elszíneződését ott is észlelték. Budapest ezért együttműködést és a katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Ján Budaj kijelentette, hogy a terv szerint még a csütörtöki nap folyamán megbeszélést folytat Nagy István magyar földművelési miniszterrel.

A Sajót február közepén színezte vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá megemelkedett a mangán-, szulfát- és arzéntartalma.

A Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt és visszautasítja azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

A belügy szerint a kormánynak kell rendkívüli helyzetet hirdetnie a Sajó mentén

  • forrás: tasr, fotó: TASR – Milan Kapusta


Hagyj üzenetet