Esélyteremtés, egyenlőség, befogadás – online könyvtáros továbbképzés

Esélyteremtés, egyenlőség, befogadás – online könyvtáros továbbképzés

2022. június 13-án tizennégy szlovákiai magyar könyvtáros részvételével Egyenlő esélyek a könyvtárban címmel az online térben tartották meg a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete továbbképzését az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete társszervezésével. Könyvtárosaink tíz hazai helyszínről – Pozsony, Somorja, Ekecs, Negyed, Ebed, Szőgyén, Zselíz, Párkány, Ipolyság, Rozsnyó – kapcsolódtak be a képzésbe, amelyet Dr. Laki Ildikó, a Milton Friedman Egyetem (Budapest) docense és Haszonné Kiss Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (Budapest) régióigazgatója tartott.

A képzésen a résztvevők a társadalom demográfiai bemutatása mellett az egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportokról kaptak jellemzést, majd megtudhatták, hogy kulturális szakemberként milyen fontos megismerni a speciális csoportok ismérveit, igényeit. Hallhattak az egyenlő esélyű hozzáférés preventív szemléletéről, az akadálymentesítés különböző lehetőségeiről, módszereiről.

A fővárosi szakemberektől ötleteket kaptak a különböző fogyatékosággal élők könyvtári ellátásának biztosításához, a speciális olvasói csoportokkal (pl. munkanélküliek, hajléktalanok, etnikai kisebbségek, fogyatékosok, hátrányos helyzetűek) való foglalkozáshoz. A résztvevőknek lehetőségük volt megosztani egymással tapasztalataikat is a témában.

  • Roncz Melinda, SZMKE titkár


Hagyj üzenetet