Olvasás 21 – élmény, közösség, irodalom, lélek

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete sikeresen pályázott a 2021-es évben a Kisebbségi Kulturális Alapnál (Fond na podporu kultúry národnostných menšín), melynek eredményeképpen az elmúlt egy évben megvalósulhatott az Olvasás 21 címet viselő országos rendezvénysorozat. A pályázat megvalósítói Bolemant Lilla (szerkesztő, nőjogi szakértő, irodalomkutató, irodalomterapeuta, Phoenix Polgári Társulás – elnök, Womanpress Kiadó – ügyvezető), Tegdes Egyházi Dóra (SZMKE elnök, Gömöri Művelődési Központ – kisebbségi kulturális menedzser, Rozsnyó) és Kiss Tímea (The Grund, ifjúságsegítő, magyar-angol szakos tanár, Komárom) voltak.

A majdnem egyéves időszakban 2021 nyara óta összesen 56 foglalkozás valósult meg.  Pozsonytól Királyhelmecig összesen 17 településen tartottak a szakemberek biblioterápiás csoportfoglalkozásokat: Pozsony, Somorja, Hodos, Dunaszerdahely, Bodak, Komárom, Dunaradvány, Érsekújvár, Nyitra, Ipolyság, Rimaszombat, Gombaszög, Rozsnyó, Várhosszúrét, Kassa, Nagykapos és Királyhelmec. A szlovákiai magyar közösségen belül a projekt célcsoportját alapiskolás, középiskolás és egyetemista diákok, valamint könyvtárosok, pedagógusok, érdeklődő felnőttek és nyugdíjasok alkották.

Az országos programsorozat érdekessége, hogy mindhárom foglalkozásvezető egy kicsit más eszközökkel ismertette meg a résztvevőket a biblioterápiás (irodalomterápia) módszerrel. Bolemant Lilla előszeretettel használja az alkotó tevékenységeket, így például a kreatív írás eszköztárát. A szentendrei modell tanítványai Tegdes Egyházi Dóra és Kiss Tímea foglalkozásaikon ötvözik a drámapedagógiai és képzőművészeti eszközöket.

Az egyes foglalkozások fókuszában korosztályonként változó témák voltak, mint például a kamaszkor kihívásai, pályaválasztás, emberi kapcsolatok, női szerepek, élet, halál, környezettudatosság, könyvtár, anyanyelv.

A szervezők és a foglalkozásvezetők is bíznak benne, hogy ez éven is támogatást nyer a projekt folytatása, hogy további csoportfoglalkozások kerülhessenek megrendezésre országszerte. A résztvevők visszajelzései is mutatják, hogy olyan élményeket, útravalókat kaptak, amelyek a mindennapi élet kihívásaiban segíthetik őket. 

Visszajelzések a biblioterápiás alkalmakon való résztvevőktől:

Bresťanský Éva: A szövegek gondolkodásra sarkantottak, magukkal szippantottak, érzéseket, gondolatokat váltottak ki belőlem. Gyakran “benne maradtam” a szövegben, napokig jutottak eszembe gondolatok egy-egy témával kapcsolatban. Volt néhány olyan pillanat, ami később is eszembe jutott. Például az, hogy gyakran előfordult a foglalkozásokon, hogy a résztvevők olyan érzéseiket, gondolataikat is megosztották, amelyeket – annak ellenére, hogy teljesen azonosulni tudtam – én nem mertem volna kimondani. Kifejezetten ajánlanám ezeket a foglalkozásokat pedagógusoknak, szülőknek, kamaszoknak, de akár kisiskolásoknak is, hogy az irodalmon keresztül elmélyedhessenek az érzéseikben. 

Kovács Gizella, tanár, Buzita: A foglalkozások alkalmával rengeteg élménnyel gazdagodtam, ezek közül kiemelném a kreativitást, a nyitottságot és az elfogadó légkört. Az egyes találkozók után többször megmaradt bennem, hogy mennyire sokféle szempontból, szemszögből meg lehet közelíteni egy-egy témát. Ajánlanám mindenkinek, aki emberekkel végez szellemi munkát. A biblioterápia szabaddá tesz, traumák esetén sokkal könnyebb a feldolgozás.

Németh Eleonóra, könyvtáros, Somorja: Nagy élmény volt, ahogyan a különböző szövegeket alaposan felboncoltuk és eljutottunk a  megértésig. Minden egyes foglalkozás mély nyomot hagyott bennem, és munkám során alkalmozom is. Főleg pedagógusoknak tudnám ajánlani ezeket a foglalkozásokat. Nagyon fontos dolog a szövegértés fejlesztése a gyerekek körében is.

Résztvevő, aki több alkalommal vett részt biblioterápiás foglalkozáson: Elsősorban közösségi élménnyel gazdagodtam. A foglalkozásokon terítékre került az anyanyelvápolás, szókincsbővítés, a művészetek, ezen belül főleg az irodalom szerepe az életünkben, s ez mind-mind nagyban hozzájárult látóköröm szélesítéséhez. Ha ki kéne emelnem egy olyan pillanatot, amivel a foglalkozás után napokkal is foglalkoztam, az egy vita volt. Nagyon megfogott az az irányított vitajáték a felvidéki iskolahelyzetről, amikor pro és kontra álláspontokat képviselve kellett érvelnünk. Remek volt mindegyik  „bemelegítés”, ráhangolódás, hiszen ilyenkor valóban minden résztvevő feloldódott, feledte búját-baját. Az egyes, hol rövidebb, hol hosszabb regény-, vers-, dalrészletek is mélyen megérintettek. Saját praxisomban is felhasználható ismeretekkel, gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtam. Új embereket ismertem meg, pl. magát a foglalkozásvezetőt, aki fiatalos, lendületes hozzáállásával kitűnően irányította, terelgette kis csapatunkat, így bájos személyisége nagyban hozzájárult a foglalkozás minőségének emeléséhez. Az efféle csoportfoglalkozásokat főleg pedagógusoknak ajánlanám, de minden olyan laikus irodalomkedvelő embernek, aki nyitott a hasonló közösségi foglalkozásokra.

Velkey Mária, Kassa: Több alkalommal vettem részt biblioterápiás foglalkozáson. Élmény volt számomra a feltöltődés, az új ismeretek szerzése irodalmi téren, illetve, hogy egy közösségben nyitott lehettem. A közös játékok és a felszabadultság érzése az, amit kiemelnék. Ajánlanám például tanároknak, vagy akik közösségben szeretnének kulturáltan, új ismereteket megtapasztalni, illetve nem utolsó sorban irodalmat kedvelő, társaságot, játékot kedvelőknek.

Résztvevő, aki több alkalommal vett részt biblioterápiás foglalkozáson: A foglalkozások alkalmával különösen jó élményt nyújtott a kölcsönös odafigyelés, törődés, megértés és elfogadás. A foglalkozások sokat adtak lelkileg. Volt egy pillanat, ami kifejezetten nagy megkönnyebbülést adott egy nehéz élethelyzetben. Bárkinek tudnám ajánlani, fiataloknak, időseknek is. 

Regionális Könyvtár könyvtárosai, Királyhelmec: A bemutató foglalkozás alkalmával sok új tapasztalattal gazdagodtunk, amelyet hasznosíthatunk a későbbiekben a munkánk során. Meghatározó élmény volt, hogy meg tudtunk nyílni idegen emberek előtt, annak ellenére, hogy sokakkal akkor találkoztunk először.

  • Tegdes Egyházi Dóra, SZMKE-elnök

Related Posts

Elmerülni az alkotásban, a papírtól a könyvig
A papírtól a könyvig – továbbképzés könyvtárosok, pedagógusok, művészek, kézművesek részére
Töretlen lendülettel – tisztújítás zajlott az Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületénél