Őszre 20%-kal drágább lehet az élelmiszer

Az élelmiszerárak inflációja őszre a 20%-ot fogja ostromolni – jelentette ki Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke.

„Az emberek már elkezdték az olcsóbb élelmiszereket vásárolni, az alacsonyabb tápértékűeket. A prémium márkákat nem veszik” – mondta Macho. „Például kevesebb csirkemell fogy, viszont sokkal többen veszik az olcsóbb csirkeszárnyat vagy combot. Az ok prózai: az infláció. Történelmi magaslatokba szöktek az árak, és még nincs vége” – tette hozzá.

Elmondta, hogy a tejtermékek közül a vajból fogy sokkal kevesebb, az emberek a margarint keresik vagy a vajkrémeket, amelyekben növényi eredetű zsiradék van.

„Az adatok szerint az élelmiszerek inflációja körülbelül 16 százalékos. Ám egy évvel ezelőtt a vaj 1,29 euróba került, ma már nehéz 3 euró alatt találni, akciós áron. Sok vásárlónak, főleg a nyugdíjasoknak meg kell gondolniuk, hogy vajat vesznek-e, amelynek zsírtartalma 82%, vagy vajkrémet, növényi eredetű zsiradékkal” – jegyezte meg az SPPK elnöke.

Macho szerint a megoldás a rászoruló csoportoknak nyújtott célzott támogatás. „Ezt ismertettük az államfővel is, amikor az infláció elleni csomag kapcsán tárgyaltunk. Célzott támogatásra van szükség, nem országos pénzszórásra. Az alacsony jövedelmű csoportokba tartozókat kell támogatni, hogy egyáltalán élelmiszert tudjanak vásárolni” – tette hozzá.

Macho szerint a következő megoldás az állattenyésztés támogatása, valamint az élelmiszeripari feldolgozás támogatása az energiaárak dotációjával. „Ez visszafogná az inflációt is” – zárta Macho.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Februártól drágább lesz a belépőjegy a téli stadionba
Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot
Ötödik hónapja csökken: júliusban 9,7%-os volt az éves infláció