Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot

Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot

Az éves inflációs görbe idén március óta csökkenő tendenciát mutat. Az élelmiszerárak és a lakhatási költségek lassuló növekedésének hatására 2023 augusztusában elérte a 8,9%-ot, ami 2022 februárja óta a legalacsonyabb érték. 2023 júliusához képest az árucikkek és szolgáltatások fogyasztói árai átlagosan nem változtak, bár a háztartások 12 fő kiadási csoportjának felében lefelé irányuló ármozgások következtek be – számolt be a SZK Statisztikai Hivatala.

Az élelmiszerárak növekedési üteme már ötödik hónapja lassult, augusztusban, éves összehasonlításban 13,6%-kal voltak magasabbak. Az áremelkedés üteme mind a kilenc összetevő esetében mérséklődött. Csak a cukor, a lekvár és az édesség esetében maradt 20% feletti az áremelkedés. További csökkenés volt tapasztalható az olajok és zsírok áraiban, amelyek 6,8%-kal csökkentek az előző évhez képest.

A lakás- és energiaszektorban az árak növekedése 7,3%-ra mérséklődött, ez az érték csak 2021 végén volt ennél alacsonyabb. A szilárd tüzelőanyagok ára még mindig 20% felett volt, a hőenergia ára 17%-on volt, a lakáskarbantartás és -javítás ára pedig 15%-ra csökkent.

A legjelentősebb áremelkedés a gyógyszerek és a járóbeteg-ellátás területén volt tapasztalható, különösen a fogászati szolgáltatások esetében, ahol a növekedés ismét megközelítette a 20%-ot az előző évhez képest. A háztartások mindennapi fenntartásához szükséges árucikkek és szolgáltatások 17,9%-kal drágultak az előző évhez képest, az alapfokú és az óvodai oktatás pedig 30,8%-kal lett drágább az előző évvel összehasonlítva. Az üzemanyagárak, bár az előző hónaphoz képest jelentősen emelkedtek, 2022 augusztusával összehasonlítva 4,5%-os csökkenés tapasztalható.

Összességében tehát 2023 nyolc hónapja alatt a fogyasztói árak 12,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet