Az előrejelzés szerint idén tovább lassul az infláció, év végére 10% alá csökken

2023-ban folytatódik az áremelkedés lassulása, a folyamat a következő két évben is hasonló lesz. Idén megáll a reálbérek csökkenése, jövőre már gyorsabban fognak emelkedni a fizetések, mint az árak – tette közzé előrejelzését szerdai sajtótájékoztatóján a Szlovák Nemzeti Bank (NBS).

„Az infláció tavasszal elérte a csúcsát, azóta folytatódik a mérséklődése, ezt minden egyes hónap adatai igazolták. Ez a folyamat az idei évben és a további két esztendőben is kitart. Még idén várhatóan 10% alá csökken az infláció, ami jó hír főleg a legsebezhetőbb rétegek számára. Számításaink szerint az év végén 6-7% körüli infláció várható, csak jövőre csökkenhet 5% alá” – jelentette ki Peter Kažimír, a jegybank elnöke.

Mindez szavai szerint azt jelenti, hogy idén megáll a reálbérek csökkenése és jövőre „sokkal több” pénz marad a pénztárcákban. „A bérek jövőre már gyorsabban fognak nőni az inflációnál, végre lélegzetvételhez jutnak a háztartások, és véleményünk szerint ez a fogyasztást is élénkíteni fogja” – tette hozzá az NBS elnöke.

„Ugyanakkor hozzá kell tenni, még mindig megvan a kockázata, hogy újra felgyorsul a pénzromlás. A legnagyobb kérdés az energiaárak szabályozása, mert előbb-utóbb szembe kell néznünk a valósággal, vagyis a világpiaci árakkal” – figyelmeztetett.

Hozzátette, a másik kockázati tényező az élelmiszerárak, ezekre az ukrajnai háború is hatással van, továbbá az időjárás alakulása Európában és az egész világon. „A világszerte várható magas hőmérsékleti értékek miatt élelmiszerhiány alakulhat ki, és ez az árakra is kihat” – tette hozzá.

Az idei gazdasági eredményeket Kažimír szerint az export és a befektetések határozzák meg. „A lakossági fogyasztásra nem számíthatunk. Látni ezt például a lakossági megtakarítások alakulásából is, amelyek történelmi mélypontra süllyedtek” – fűzte hozzá.

„Várakozásaink szerint a GDP idén 1,4%-kal nő, jövőre 3,3%-kal, majd 2025-ben 3,2%-kal ” – mondta Reiner Martin, a jegybank megbízott osztályvezető igazgatója.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Februártól drágább lesz a belépőjegy a téli stadionba
Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot
Ötödik hónapja csökken: júliusban 9,7%-os volt az éves infláció