Személyesen egészen szeptember 29-ig lehet kérni választói igazolványt

Személyesen egészen szeptember 29-ig lehet kérni választói igazolványt

Az állandó lakhely szerinti önkormányzatnál személyesen egészen szeptember 29-is lehet kérni választói igazolványt, amellyel az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja a választó a voksát. Az igazolvány kiadását tehát még a szavazás előtti napon is el lehet intézni ügyfélfogadási időben.

Az önkormányzatnál megvárásra kiállítják az igazolványt, nem kell előre, írásban kérvényezni azt. Csupán a személyi igazolványt kell felmutatni. Aki nem tud személyesen elmenni a hivatalba, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat az ügyintézésre, még szeptember 29-én is.

Ha a kérvényező elveszíti a választói igazolványát, az önkormányzat nem adhat ki másikat, ezért a választó ilyen esetben nem tudja leadni a szavazatát, az állandó lakhelyén sem.

Az sem kaphat választói igazolványt, aki regisztrált a külföldi postai szavazásra. Kivételt képez az a helyzet, ha törli a regisztrációját, mivel nem kapta meg a külföldi címre a választási útmutatót és a szavazólapokat, mert azok kézbesíthetetlen küldeményként visszaérkeztek a belügyminisztériumba. Ilyen választópolgárnak azután adhat az önkormányzat választói igazolványt, hogy a belügyminisztérium megerősíti, hogy az illető nem szavazott postai úton.

A szavazóhelyiségben a személyi igazolványt és a választói igazolványt is fel kell mutatni, illetve az utóbbit le kell adni a választási bizottságnak.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

  • forrás, fotó: tasr

Már 67 jelölttel kevesebb van az eredeti választási listákhoz képest

Választás 2023: Legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be a választó

 Hagyj üzenetet