Újjáéledő testvérvárosi kapcsolatok

Újjáéledő testvérvárosi kapcsolatok

Rozsnyó magyarországi testvérvárosa, Szerencs még 2019 végén nyert el támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelőtől testvérvárosi kapcsolatainak ápolására a felvidéki Rozsnyó és az erdélyi Nyárádszereda településekkel. A 2020 márciusában kialakult járványhelyzet és az utazást korlátozó rendelkezések miatt sajnos két évig nem volt lehetőség megvalósítani a személyes találkozással járó programjaikat. Azonban idén június 20-án és 21-én két szerencsi csoport, közel 80 emberrel felkereshette Rozsnyót, amellyel már több mint 30 éve állnak testvérvárosi kapcsolatban.

A vendégeket Kardos Ferenc korábbi rozsnyói polgármester és Lach János városi képviselő kalauzolta. A látogatások során a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai a Gömöri Művelődési Központot keresték fel, ahol a hagyományőrző kézműves csoportok munkájáról és az intézmény működéséről cseréltek eszmét a kulturális szakemberek.

A szerencsi Zempléni Múzeum alkalmazottai szakmai látogatáson vettek részt a Rozsnyói Bányászati Múzeumban, amely különleges interaktív kiállításokkal és magyar nyelvű tárlatvezetéssel is várja a látogatókat. A Szociális Alapszolgáltatási Központ dolgozói a gömöri kisváros történelmi múltjával és látnivalóival ismerkedtek.

A 2023-ban fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Szerencsi Férfikar tagjai a találkozó során a centenáriumi kórustalálkozóra szóló meghívást tolmácsolták a rozsnyóiaknak. A szerencsi dalosok még egy rögtönzött koncertet is adtak a Gömöri Hagyományok Háza udvarán.
A projekt a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

  • Király Judit, Szerencs


Hagyj üzenetet