Hőségriasztást adott ki keddre és szerdára a meteorológiai intézet

Hőségriasztást adott ki keddre és szerdára a meteorológiai intézet

Keddre (július 19.) elsőfokú, szerdára (július 20.) pedig első- és másodfokú hőségriasztást adott ki a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Kedden elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben Pozsony, Nagyszombat és Nyitrai megyében, Besztercebánya megye déli járásaiban, és Trencsén megye egyes területein. 13 és 18 óra között több helyen is 33 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet – tájékoztatott a TASR hírügynökség.

Szerdán másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében, Besztercebánya és Trencsén megye déli járásaiban, valamint a Kassai, a Kassa-vidéki, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban. 13 és 18 óra között helyenként 35-37 Celsius-fokig emelkedhet a levegő hőmérséklete.

Eperjes és Zsolna megye egyes területeire elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ott a hőmérséklet elérheti a 33-34 Celsius-fokot.

„A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az egészségre, és tüzek kialakulásához vezethet” – figyelmeztetnek a meteorológusok.

Ilyen forróságban legalább másfél-három liter folyadékot kell inni naponta, a gyerekeket gyakran kell itatni. Legfeljebb a kora reggeli és a késő délutáni órákban ajánlatos a napon tartózkodni. A magas hőmérséklet a szervezet túlmelegedését és egészségügyi komplikációkat okozhat. A szakemberek azt tanácsolják, a szabadban viseljünk megfelelő fejfedőt, napszemüveget, és használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet