Lucskán szervezték meg a Csermosnya-menti Fesztivált

Lucskán szervezték meg a Csermosnya-menti Fesztivált

Idén július utolsó napján immár huszonkettedik alkalommal rendezték meg a már hagyományosnak számító Csermosnya-menti Fesztivált. A fesztivál a magyar nyelv és kultúra ápolásának céljából indult Dernőn, melynek ez alkalommal Lucska község adott otthont. A műsorban felléptek a régió éneklőcsoportjai és a Sajó Banda.

A Dernőért Polgári Társulás és Lucska Község Önkormányzata 2022. július 31-én, vasárnap szervezte meg a XXII. Csermosnya-menti Fesztivált. A résztvevőket Szabó József, Lucska község polgármestere köszöntötte, majd özv. Icso Józsefné Fodor Valéria, a Dernőért Polgári Társulás elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki elmondta, hogy a régióban négy falu van, és minden évben máshol tartják meg a fesztivált azzal a céllal, hogy az ott élő magyarságot megmozgassák, összefogják, ugyanis ezekben a falvakban hanyatlik a magyar kultúra és kicsi az érdeklődés.

Lucskán harmadszor szerveztük meg a fesztivált. Szívélyesen fogadtak. Az időjárásra való tekintettel a kultúrházban rendeztük meg a fesztivált, amelyben fellépett a Berkő Éneklőcsoport, a hosszúréti női éneklőcsoport és a Sajó Banda. Az egyes előadások között kis betétek voltak, amelyből az egyes régiók népzenéjét ismerhettük meg, mint az erdélyi, csallóközi, vágmenti és gömöri. Örülök, hogy a régió lakosai szeretettel fogadták ismét a rendezvényt és láthatóan jól szórakoztak” – nyilatkozta portálunknak a főszervező.

2000 októberében, a Dernőn felavatott kopjafánál indult el a kulturális esemény, mellyel hagyományt teremtettek a szervezők, és immár XXII. alkalommal találkoztak a magyar kultúra napszámosai. A fesztivál fő szervezője idén a Dernőért Polgári Társulás és Lucska Község Önkormányzata voltak. A rendezvényt évről-évre pályázati támogatásból szervezik meg. Az idei rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásának köszönhetően tudták megvalósítani.

A népzenei fellépéseket hallgatva az idősebbek szemében meg-meg jelentek a szép emlékek könnycseppjei a műsor közben. Az ünnepség befejeztével a szervezők vacsorával kedveskedtek a fellépőknek, hiszen ők azok, akik ápolják néphagyományainkat és terjesztik a magyar kultúrát.

  • PRO LE-TI, fotó: B. B., M. Gy.


Hagyj üzenetet