Kézműves foglalkozások a Csermosnya-patak völgyében

Kézműves foglalkozások a Csermosnya-patak völgyében

A Dernőért Polgári Társulás szervezésében 2022. augusztus 10-től 14-ig Dernőn, hagyományosan a nyári szünetben kézműves alkotótábor került megrendezésre. A rendezvény célja, hogy a gyerekek megismerjék az elődök szokásait.

Dernő község Rozsnyótól keletre, a Csermosnya-patak völgyében fekszik, ahol még három kisebb falu található: Barka, Lucska és Kiskovácsvágása. A Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát több mint százhetven szociálisan hátrányos helyzetű gyerek látogatja, ezért évente szerveznek kézműves foglalkozásokat, hogy minden gyerek lehetőséget kapjon az alkotómunkára. A projektbe bevonják a civil szervezetek tagjait is, akik felügyeletet vállalnak és segítenek a szervezésben.

A hátrányos helyzetű gyerekek számára hasznos elfoglaltság az egyes műhelyekben való foglalkozás, akik új feladatokkal és az egyes szerszámok helyes használatával is megismerkednek. A gyerekek megtanulják segíteni egymást és a felnőtteket tisztelni, elfogadni a másságot.

„Az általuk készített munkák otthonukat díszítik. A foglalkozásokon sok szülő is részt vesz és biztatnak, hogy ilyen és ehhez hasonló programra az elkövetkező években is legyen lehetőségük eljönni. Több éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a gyerekek örömmel fűzik az apró kis gyöngyökből a karkötőket, gyűrűket, nyakláncokat. Érdekes motívumokat festenek a tányérokra, poharakra, vázákra, üvegekre. Szép képeket ragasztanak tésztákból és a kosárfonás is ügyesen ment. Az egyes foglalkozások után a gyerekek népdalokat és néptáncot tanulnak a Dernői Borostyán Néptáncegyüttes tagjaitól. Ez mind újdonság a szlovák iskolába járó gyerekek számára, hiszen ott őket a magyar népi kultúrával nem ismertetik meg. Naponta több mint 40 gyerek vesz részt községünkből és a környező falvakból az egyes foglalkozásokon” – mondta a szervezet elnöke, özv. Icso Józsefné.

  • PRO LE-TI


Hagyj üzenetet