Malom a malomban

A Rozsnyó város és testvértelepülései, valamint művészei közt kialakult együttműködés fejlesztésének céljával idén is megszervezték a Baska József nevét viselő MALOM nemzetközi festőtábort.

A tábor huszonharmadik évfolyama augusztus 6. és 13. között valósult meg, amelynek helyszíne ez alkalommal is a „Vilka”, Rozsnyó egykori fürdőjének vendégháza és környéke volt, ahol Csehországból, Magyarországról érkezett vendégművészek és hazai alkotók együtt dolgoztak.

Sajnáltuk, hogy Lengyelországból lemondták a részvételt, így idén 12 művész alkotott együtt. A tábort augusztus 6-án nyitottuk meg, amelyet rendszeres támogatóink, Rozsnyó város és Budapest mellett megtisztelt jelenlétével következő támogatónk, Kassa megye képviseletében Rusnák Daniel úr is. A tábor pénteken ért véget azon művek kiállításával, amelyeket az együttlétük alatt festettek meg a művészek. Az inspirációjuk céljával minden évben egy körutat szervezünk nekik a környéken. Idén a Kiskovácsvágásán található felújított malomba vittük őket, majd megtekintették az Andrássy Mauzóleumot és a krasznahorkai képtárat“ – nyilatkozta portálunknak Kardos Ferenc, a Rozsnyó Partnervárosaiért polgári társulás elnöke.  

A táborban résztvevőket a testvérvárosok delegálják, és az együttlét alatt szabadan alkothatnak a kézhez kapott vásznakon. Egyetlen feltétel, hogy legalább két művet készítsen el a résztvevő, amelyek kiállításra kerülnek, majd az egyik képet a szervezőknek ajándékozza.

A MALOM elnevezésű nemzetközi alkotótábor létrejötte a dernői születésű, majd Budapesten élő néhai Baska József festőművész hagyatéka, amely nagy hatást gyakorolt és lehetőséget adott Rozsnyó és testvértelepüléseinek művészei részére. 1997-2011 között Rozsnyó város szervezésében zajlottak a táborok, majd 3 éves kihagyás után a Rozsnyó Partnervárosaiért Pt. vette át annak megszervezését, megmentve ezzel az utókor számára a nagy hagyományokra visszatekintő és ez idő alatt elismerésekkel illetett rendezvényt.

Related Posts

A tűzoltók fokozott tűzveszélyre figyelmeztetnek a Rozsnyói járásban
Az influenzajárvány miatt 75 iskolát és óvodát kellett bezárni Kassa megyében
Van bennünk empátia és tenni akarás – az Egy táska női szeretet idei kampányába már 50 gyűjtőpont csatlakozott