Népzenei fesztivált tartottak Csetnek-völgyében

Harmadszor szervezte meg a Partocska polgári társulás Kuntapolcán a Csetnek-völgyi Népzenei Fesztivált, amelynek idén a széleskörű társadalmi összefogás jegyében társszervezői voltak a CSEMADOK kuntapolcai és páskaházai alapszervezetei is, valamint Kuntapolca Község Önkormányzata.

Az esemény a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, amelyet Beke Beáta, a CSEMADOK Rozsnyói Területi Választmányának alelnöke nyitott meg.

Beke Beáta kiemelte: „A népzene és néptánc az önkifejezésünk egyik eszköze. Azonban a magyar népművészetnek csak egyik ága, amelyet ma már amatőr csoportokban tanulhatunk meg, vagy tehetségüknek köszönhetően művészeti iskolákban sajátíthatják el gyermekeink.

Hogy miért alakult így, sokat beszélhetnénk róla, és még több kifogást találhatnánk arra, hogy miért zsugorodik egyre őseink tudása általunk. Pedig a hagyományaink és gyökereink ápolása csak a mi döntésünkön múlik. Dönthetek úgy, hogy gyermekemet az általam vélt legelitebb és a mai kor legmodernebb szakköreibe járatom, de tudatosan dönthetek úgy is, hogy gyermekem az mellett, hogy jellemet, tartást, erőnlétet, mozgáskoordináció-fejlesztést, testtartást, ritmus- és térérzéket tanul, tudatos hagyományozódást él meg és életformát gyakorol“ – mondta az alelnök megnyitó beszédében, majd Kodály Zoltánt idézve, miszerint „Népet csak egészében lehet megismerni, a nép dalát is csak az érti meg igazán, aki ismeri szokásait, ruházatát, ételét…” kifejtette:

Ezért emeltem ki, hogy a néptánc és népzene a magyar népművészet csak egyik ága. A mai fesztivál keretében népünk, elődeink életformájából kaphatunk ízelítőt a  hagyományos módon, nagyanyáink fortélyaival készült termékbemutatón, a kézműves foglalkozásokon és a mesebeli ínyencségeken, kencéken keresztül. Remélem, Önöknek annyira fog ízleni, hogy jó, tudatos döntések születnek meg Önökben a jövőben. A mai rendezvényhez jó szórakozást és feltöltő kulturális élményt kívánok“ – nyitotta meg a rendezvényt.

A megnyitót kultúrprogram követte, amelynek keretében felléptek helyi gyerekek, a hosszúszói Bíborka Népdalkör, Máté Adriena énekes, Lóczy Tibor, a Kincskereső Gyermek Néptáncegyüttes, a Borostyán, a Borostyán Ifjúsági és a Borostyán Szenior Néptáncegyüttesek, valamint a Sajó Banda népi zenekar, amely a táncházbn is biztosította a talpalávalót.

A rendezvény végeztével Simon Bódis Enikő, a Partocska polgári társulás elnöke megköszönte a közreműködőknek a kulturális délutánt, amelyet táncház, majd az esti órákban a retró és rock koncertek követtek.

  • PRO LE-TI

Related Posts

Van bennünk empátia és tenni akarás – az Egy táska női szeretet idei kampányába már 50 gyűjtőpont csatlakozott
Nagyanyáink titkai: Gulykakészítés Kőrösben
Tudjunk egymásról: 58 magyar szervezet működik aktívan járásunkban