Kilencedszer találkoztak a szalvétagyűjtők Jabloncán

Kilencedszer találkoztak a szalvétagyűjtők Jabloncán

Két év kihagyás után újra megrendezték azt a találkozót Jabloncán, amely helyet ad a szalvétagyűjtők kedvtelésének. Immár kilencedik alkalommal találkoztak szeptember 3-án a szalvéták szerelmesei.

A koronajárvány korlátozott bennünket, „csemadokosokat” is a kulturális rendezvényeink megvalósításában. Azonban vagyunk annyira kitartóak, hűek a kultúránkhoz, hagyományainkhoz, hogy teljesen nem írhatta át életünket. 2022. szeptember 3-án tehát újra üdvözölhettük egymást a szebbnél-szebb gyűjtemények bemutatásával. Körünkben köszönthettük Beke Beátát, a Csemadok Rozsnyói Területi Választmányának alelnökét, aki egykori szalvétagyűjtő és egyben regionális tudósítóként is látogatott el hozzánk” – nyilatkozta Cseh Angéla, a CSEMADOK Jabloncai Alapszervezetének elnöke.

Csobádi Magdaléna ötlete alapján 2011-ben közösségépítő céllal kezdték el szervezni a „Szalvétagyűjtők találkozóját“ Jabloncán. Idén a legérdekesebbnek a szalvétákból bekötött könyvek bizonyultak. Az asztalokat rengeteg szalvéta díszítette, amelyek egy-kettőre gazdára leltek. A két év kiesés után a csere-bere mellett volt mit egymásnak mesélnie a gyűjtőknek, valamint sor került a jelenlévő gyűjtők közül a „királynő” kiválasztására is.  

A gyűjtők közül “királynőt” is választottunk Kőszeghy Irénke személyében, aki egy koronát is hazavihetett, természetesen papírból, amelybe mindenki beleírta a nevét. Hiszen e találkozás mindemellett még más jelleggel is bír. Számomra megható volt újra látni a kedves arcokat, akik kísérőik társaságában érkeztek. A legtávolabbi gyűjtőnk, Kőszeghy Irénke majdnem 300 km-es távolságból, Deákiból jött családja kíséretében, a többiek pedig a közelebbi falvakból, szintén családtagjaikkal” – tudtuk meg Cseh Angélától.

  • PRO LE-TI


Hagyj üzenetet