Elmarad a hétfőre tervezett kassai és rozsnyói sztrájk az eurobusnál

Elmarad a hétfőre tervezett kassai és rozsnyói sztrájk az eurobusnál

Elmarad az eurobus sofőrjeit tömörítő szakszervezet jövő hétfőre (szeptember 26.) tervezett egész napos sztrájkja a cég kassai és rozsnyói üzemében. Az ok a gazdasági mozgósítás elrendelése – tájékoztatta a TASR-t Anita Fáková, a vasasszakszervezet (OZ KOVO) vezetésének tagja.

Elmondása szerint a munkaadó csütörtökön közölte, hogy a gazdasági minisztérium utasítása alapján nem lehet megtartani a sztrájkot, mivel gazdasági mozgósítás van érvényben. Veszélyhelyzet idején ugyanis a közlekedési vállalatnak biztosítania kell a személyszállítást, és ilyen helyzet az is, amikor tömegesen érkeznek menekültek az ország területére. „Ilyen körülmények között természetesen visszavontuk a sztrájkot, a továbbiakban a kollektív szerződés alapján járunk el és döntőbíró kijelölésére kérjük a munkaügyi minisztériumot” – mondta Alexandra Mičietová, a szakszervezet elnökségének tagja.

Elmondása szerint már júniusban tájékoztatást kértek a munkaadótól, hogy rájuk is vonatkozik-e a mozgósítási rendelet, de választ akkor nem kaptak.

A szakszervezet közlése szerint a sztrájk kihirdetése a kollektív szerződésről szóló hosszadalmas eredménytelen tárgyalások kicsúcsosodása volt. Már tavaly októberben elkezdték az egyeztetést, decemberben hirdettek sztrájkkészültséget, de a cég döntőbíró bevonásával sem értett egyet.

A figyelmezető sztrájk a kassai és a rozsnyói városi közlekedést érintette volna. A buszsofőrök minimum 5 eurós órabért kérnek arra az időszakra, amikor úton vannak, és 2,70 eurós órabért a járatok indulása közötti időre. Fáková közlése szerint a munkaadó ezt elutasította, az eurobus társaság nem reagált a TASR kérdéseire.

  • forrás: tasr, fotó: Facebook eurobus

Figyelmezető sztrájkot hirdetett Kassán és Rozsnyón az eurobus társaság szakszervezete

 Hagyj üzenetet