Szombaton elsőként a megyei választásra érkezett voksokat számolják össze

Azokat a szavazatokat számolják össze elsőként a szombati (október 29.) összevont választáson, amelyeket a megyeelnökökre és a megyei képviselőkre adtak le a választópolgárok. Az ország 2926 településén választanak polgármestert és önkormányzati képviselőket – közölték a SZK Statisztikai Hivatalának munkatársai.

Peter Peťko, a statisztikai hivatal elnöke rámutatott, hogy a közelgő választás nemcsak azért különleges, mert két voksolást rendeznek egy napon, hanem azért is, mert az eredményeket kizárólag elektronikus úton, az Integrált Választási Információs Rendszeren (IVIS) keresztül dolgozzák fel, továbbá azért is rendhagyó, mert az eredmények feldolgozásakor lesz az óraátállítás is.

„Amint a szavazóhelyiségek bezárnak, a nem hivatalos eredményeket folyamatosan tesszük közzé. Az első eredmények várhatóan este fél kilenckor lesznek ismertek, és 30 perces időközönként frissítjük őket” – mondta a statisztikai hivatal elnöke, és közölte, hogy az esetleges technikai problémák vagy hekkertámadások nem zavarhatják meg a szavazatszámlálást és az eredmények feldolgozását. „Mindenesetre a biztonsági projekt készenlétben lesz” – közölte, és hozzátette, a választás előtt háromszor tesztelik a rendszert, a harmadik ellenőrzést a napokban végzik.

A megyei választásra beérkezett szavazatok számlálását követően kezdődik meg az önkormányzati választás eredményeinek számlálása a szavazókörzetekben. Az önkormányzati választás eredményét az egész településre, városra vagy városrészre vonatkozóan egyszerre teszik közzé. „Ami a pozsonyi és a kassai választókörzeteket illeti, a főpolgármester-választás eredményét folyamatosan tesszük közzé” – mondta Jozef Brinda, az országos statisztikai hivatal választási osztályának vezetője. A hivatal munkatársainak becslése szerint, ha minden zökkenőmentesen megy, a településeken körülbelül éjfélre 80 százalékában megszámlálhatják a szavazatokat, és hajnali egy óra körül már ismert lehet a megyei választás összes nem hivatalos eredménye.

Szavazatszámlálás közben óraátállítás is lesz

Felhívták a figyelmet, hogy amíg az Integrált Szavazási Információs Rendszerbe (IVIS) befutnak a szombati összevont választás eredményeinek jegyzőkönyvei a szavazókörzetekből, az óraátállítás miatt 70 percre felfüggesztik az adatok feldolgozását. A választókörzetek bizottságaiban nem lesz ilyen korlátozás az eredményfeldolgozás során. Azért született ilyen döntés, hogy elkerüljük az esetleges hibákat” – magyarázta Peťko.

Közel 6800 jelölt indul a 2915 polgármesteri és főpolgármesteri posztért a szombati önkormányzati választáson. A nyolc megyeelnöki tisztségre 76 jelölt van. A 21 ezer önkormányzati képviselői posztért mintegy 43 ezer jelölt indul. Közel 3000 jelölt száll versenybe a 419 megyei képviselői helyért.

2926 település lakosai szavaznak szombaton, összesen 6010 szavazókörzetben. „Az eredmények feldolgozását 94 munkahelyen, 164 számlálócsoportban, a statisztikai hivatal 850 munkatársa fogja végezni” – tájékoztattak a hivatal munkatársai.

A legtöbb szavazat Eperjes megyében vár majd feldolgozásra, ebben a megyében 1003 szavazóköret lesz, Besztercebánya megyében 918. A legkevesebb, 527 jegyzőkönyvet Nagyszombat megyéből várják.

A választás előzetes, majd hivatalos eredményeit a www.volbysr.sk weboldalon teszik közzé. A hivatalos eredményeket csak az állami választási bizottság jóváhagyása után hozzák nyilvánosságra. „Ez október 30-ra, vasárnapra várható” – mondta Peťko.

Október 29-én, szombaton tartják az összevont választást. A választópolgárok csak az álladó lakhelyükön adhatják le a voksukat. Egy napon választanak polgármestert, illetve főpolgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva.

  • forrás, fotó: tasr

Related Posts

Michal Domik marad Rozsnyó polgármestere
Kassa megye: Rastislav Trnka újra megyeelnök, a Szövetség 3 képviselője bejutott a Rozsnyói járásból
Választás: 4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó