Energia-árplafon lesz érvényben a cégek számára 2023 első negyedében

2023. január 1-től március 31-ig energia-árplafon lesz érvényben a cégek számára. Az elektromos áramnál ez 199 euró lesz megawattóránként, a gáznál 99 euró/MWh. Efelett az állam átfizeti a költségek 80%-át – jelentette be Eduard Heger kormányfő az érdekegyeztető tanács ülését követően, hozzáfűzve, hogy a támogatáshoz fontos a jövő évi állami költségvetés parlamenti elfogadása.

„Ezzel az intézkedéssel lefedjük szinte az összes céget. A különösen energiaigényes vállalatok ügyét külön kezeli a gazdasági minisztérium” – tette hozzá Heger.

Az intézkedés egyelőre március végéig marad érvényben, a kormány akkor kiértékeli a piaci helyzetet és az alapján dönt a továbbiakról. „Az alapján döntjük majd el, hogy folytatjuk-e ezt a segítségnyújtást és milyen formában” – közölte a kormányfő.

Egyúttal figyelmeztetett, hogy a jövő évi segítségnyújtás feltétele a 2023-as költségvetés parlamenti elfogadása, melynek tervezetében összesen 3,5 milliárd eurót különítettek el ilyen célokra, ebben benne van a cégek megsegítése is. „Fontos, hogy a parlament elfogadja a költségvetést” – szögezte le Heger.

Igor Matovič pénzügyminiszter elismételte, hogy a támogatás feltétele a költségvetés elfogadása. Becslése szerint az állam körülbelül 500 millió eurót fordít a cégek segítésére 2023 első negyedévében.

Tájékoztatása szerint a cégek idén is körülbelül ekkora támogatást kérhetnek a szeptemberi és októberi energiaszámlák alapján. A támogatásnak azonban lesz felső határa, ez idén év végéig 500 ezer euró cégenként, jövőre pedig maximum havi 100 ezer euró.

A Karel Hirman gazdasági miniszter által ismertetett támogatási séma az összes vállalkozás számára elérhető, az sem feltétel, hogy a cég veszteséges legyen. Az idei segítségnyújtás összegét azért kötik a szeptemberi és októberi energiaszámlákhoz, hogy minél hamarabb ki lehessen fizetni.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Februártól drágább lesz a belépőjegy a téli stadionba
Tavasz óta csökken az infláció, 2023 augusztusában elérte 8,9%-ot
Az előrejelzés szerint idén tovább lassul az infláció, év végére 10% alá csökken