Október 27-én 0 órakor kezdődik a kampánycsend

Október 27-én 0 órakor kezdődik a kampánycsend

48 órával az összevont választás napja előtt kampánycsend lép életbe, ami azt jelenti, hogy október 26-án éjfélig lehet kampányolni, 27-én 0 órától érvényes a kampánycsend, és közvélemény-kutatást sem lehet nyilvánosságra hozni – erősítette meg a TASR-nek a belügyminisztérium.

A lejárató kampány is tilos, a törvény szerint ugyanis az ellenkampány is kampánytevékenység. Egy-egy párt összesen 1,5 millió eurót költhet a helyi önkormányzati és a megyei választási kampányára, az egyes jelöltek engedélyezett kampánykiadásai attól függnek, hogy milyen posztra pályáznak.

A választások előtti két napon és a szavazás napján tilos közvélemény-kutatások eredményeit nyilvánosságra hozni. A szavazás napján lehet felméréseket készíteni, de csak olyan személyek bevonásával, akik már leadták a voksukat – a szavazóhelyiségből kifelé jövet lehet őket kérdezni. Tilos a többi választó véleményének befolyásolása és a szavazás menetének zavarása. Ezeknek a felméréseknek az eredményét csak urnazárás után lehet nyilvánosságra hozni.

Október 29-én, szombaton tartják az összevont választást. A választópolgárok csak az álladó lakhelyükön adhatják le a voksukat. Egy napon választanak polgármestert, illetve főpolgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva. Azok is szavazhatnak, akik koronavírus-fertőzés miatt karanténba kényszerülnek, a speciális mozgóurna kiküldését előre kell kérni.

  • forrás, fotó: tasr

 

Szombaton elsőként a megyei választásra érkezett voksokat számolják össze

Választás 2022: Speciális szavazóurnát kérhetnek a karanténban levő COVID-fertőzöttek



Hagyj üzenetet