Az üveg éve a Rozsnyói Bányászati Múzeumban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum október 26. és december 20. között Az üveg éve a Rozsnyói Bányászati Múzeummal címen szervez programot az óvodás, iskolás gyerekeknek és gyerekes családoknak. Az ismeretterjesztő foglalkozás helyszíne a Sentinel Élményközpont. 

A rendezvény az ENSZ kezdeményéhez kapcsolódik, a szervezet 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének (United Nations International Year of Glass) nyilvánította.

Mint a tematikus évvel foglalkozó honlapon olvasható, a jelenlegi környezetvédelmi válsághelyzetben „az üveg az egyik legtöbbet újrahasznosítható anyag, fontos szerepet tölt be az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, széles körben hozzáférhető anyagokból készül, és jelentősen hozzájárul egészségünk védelméhez.”

Az üveg éve a Rozsnyói Bányászati Múzeummal elnevezésű rendezvény bemutatja az üveg történetét a neolitikumtól napjainkig. Az ismeretterjesztő foglalkozás keretében az ásványok keménységének mérésére szolgáló Mosh-skála geológiai bemutatója is várja a résztvevőket, szemléltetve a 10 keménységi fokozatot, az egyes fokozatú zsírkőtől a legkeményebb gyémántig – tájékoztatta portálunkat a múzeum.

A program része a hulladék szeparálással és az üveg újrahasznosításával foglalkozó környezetvédelmi nevelés is. Az oktató tevékenységet kézműves foglalkozás színesíti majd, melynek során a gyerekek saját vitrázs üvegdíszt készíthetnek.

A rendezvényre előzetes bejelentkezés szükséges, mivel a résztvevők száma korlátozott. A program 8:00 és 14:00 óra között zajlik, egy foglalkozás időtartama 60 perc. A részvételi díj 2 €.

Elérhetőség: Mgr. Brigita Nagyová, e-mail: pedagog.sentinel@banmuz.sk, tel.: 0944 786 722

  • pr-i, Rozsnyó-vidék, fotó: pixabay.com

Related Posts

A Rozsnyói Bányászati Múzeum májusi programjai
Az éjszaka hatalmában – kísérőprogramok a baglyokról szóló kiállításhoz
Április a Rozsnyói Bányászati Múzeumban