Meteorológiai intézet: 23,8 Celsius-fok volt az októberi melegrekord

Összességében szokatlanul meleg volt az idei október, a havi melegrekord pedig elérte a 23,8 Celsius-fokot. Október 7-én ilyen csúcshőmérsékletet mértek Őrmezőn (Strážske) és Nagytárkányban (Veľké Trakany), október 17-én pedig Privigyén (Prievidza). Ellenben a leghidegebb, -5,2 fok Garamszécsen (Polomka) és Kelenben (Klenová) volt 1000 méteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabban fekvő területen.

„A legmagasabb havi átlaghőmérséklet, 12,9 fok Zsigárdon (Žihárec) és a pozsonyi Malomvölgyben (Bratislava-Mlynská dolina) volt. A legalacsonyabb, 7,6 Celsius-fok Sztracenán (Stratená)” – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A legnagyobb eltérést a havi átlaghőmérséklettől (az 1991–2020-as éveket tekintve) a Lomnici-csúcson tapasztalták (plusz 3,4 fok), a legalacsonyabbat Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) (plusz 1,1 fok).

Csapadék szempontjából az október országosan száraz vagy átlagos volt. Szintén az 1991-2020-as éveket nézve Gyügyfürdőn (Dudince) volt a legnagyobb eltérés, az átlagosnál 76,1 százalékkal több csapadék esett. A legkevesebb eső Garamkövesden (Kamenica nad Hronom) volt, mindössze 2,5 milliméter az egész hónapban, a legtöbb pedig Oravská Polhorán, ahol 74,6 milliméternyi csapadék esett.

  • tasr, fotó: pexels.com

Related Posts

Ma éjszaka és szerda reggel talaj menti fagyra kell számítani az egész országban
Felhős hétvége: szombaton megváltozik az időjárás, eső várható
Az átlagosnál melegebb az ősz első hónapja