Adventi vásár a betléri kastélyban – kísérőprogramok három hétvégén át

A Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum a GemArt gömöri művészeti intézettel közösen adventi vásárt szervez a betléri kastélyban. Az utóbbi két téli szezon után, amikor a koronavírus-járvány miatt zárva maradt a múzeum, úgy döntöttek, idén három adventi hétvégére is készül programokkal az intézmény – tájékoztatták portálunkat a szervezők.

A kastély előtti terület szombaton és vasárnap megtelik élettel a karácsonyi vásárnak köszönhetően, ahol elsősorban helyi, gömöri és környékbeli kézművesek mutatkoznak be. A standokon kézzel készült gyertyákat, díszeket, játékokat, textilt és képeket, de ízletes pékárut, mézet és sok minden mást is lehet majd kapni.

Az adventi vásár része lesz a fából készült betlehem élő állatokkal, a múzeum gyűjteményéből származó téli tematikájú történelmi fényképek kiállítása, de a karácsonyi fotókeret is, és a karácsonyfa a kastély mellett. Az adventi hétvégék alatt nyitva lesz a Spanga büfé, ahol a látogatók meleg italokat, kávét, teát vagy forralt bort vehetnek.

Minden hétvégén programok

A múzeum ezekre az adventi vásári hétvégékre gazdag kísérőprogrammal készül. December 3-án, szombaton a kastély előtti karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával nyit az adventi vásár. Vasárnap 14:00 és 18:00 óra között a legkisebb látogatók találkozhatnak a Mikulással.

December 9-én, pénteken este Milan Varga élőzenével fogja szórakoztatni a közönséget a fűtött sátorban, az ún. Spanga Karácsony keretében. Szombaton, december 10-én 14:00 órától 17:00 óráig a gyerekes családokat várják az Anna Lachová restaurátor vezette kézműves foglalkozásra, ahol szaloncukrot fognak készíteni. December 11-én megtudhatjuk, hogyan telt az arisztokrácia karácsonya – erről Máté Tímea, a múzeum igazgatója mesél majd kommentált tárlatvezetés közben.

December 17-e a jótékonyság jegyében fog telni a kastélyban. 17:00 órától az Andoras Polgári Társulással együttműködve jótékonysági puncsra várják a látogatókat, melyet a Bosnyák ház felújításának támogatására szerveznek.

A program dióhéjban

Szombat 12.3. / 16:00 A karácsonyfa ünnepélyes kivilágítása
Vasárnap 12.4. / 14:00 – 18:00 Mikulás a kastélyban
Péntek 12.9. / 18:00 – 22:00 Spanga Karácsony
Szombat 12.10. / 14:00 – 17:00 Kézműves műhely
Vasárnap 12.11. / 16:00 Kommentált tárlatvezetés: Arisztokrata karácsony
Szombat 12.17. / 17:00 Jótékonysági puncs

  • pr-i, Rozsnyó-vidék, fotók: SZNM-BM