Gyógyszerészkamara: Ne halmozzunk fel otthon feleslegesen gyógyszereket!

A gyógyszerészek arra kérik az embereket, ne vásároljanak feleslegesen gyógyszereket – áll a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) és a Gyógyszertár-üzemeltetők Szövetségének (APSL) nyilatkozatában. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a gyógyszerfelhalmozás lehet az egyik oka annak, hogy hiány van bizonyos gyógyszerekből – számolt be a TASR hírügynökség.

„Megértem, ha az emberek fel akarják tölteni a készleteiket, ha azt látják, hogy egyes gyógyszerekből rendszeresen hiány van a patikákban. De tudni kell, hogy a gyógyszerek szavatossági ideje korlátozott, és nem ajánlott a szavatossági idő lejárta után használni őket. Vagyis fölösleges nagyobb készleteket felhalmozni” – mondta Miroslava Snopková, az SLeK alelnöke.

Snopková azt tanácsolja, ellenőrizzük az otthoni tartalékainkat. „Ha van otthon annyi gyógyszer, amennyi egy hétre elég, akkor is, ha mindenki egyszerre betegszik meg a családban, nem kell többet beszerezni” – tette hozzá.

Az APSL hangsúlyozta, fontos, hogy körültekintően használjuk a gyógyszereket. Nem szabad fölöslegesen gyógyszereket beszerezni, mert, mint elmondta, Szlovákiában évente mintegy 200 tonna gyógyszert semmisítenek meg amiatt, hogy lejárt a szavatossági idejük.

Jelenleg főleg antibiotikumokból van hiány a gyógyszertárakban, de kevés a fájdalomcsillapító és a kisgyerekeknek szánt szer is. Az egészségügyi minisztérium és az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal tájékoztatása szerint ennek oka a reexport, valamint a gyártási és logisztikai problémák.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com

Related Posts

Tavaly több mint kétmilliárd euró értékű gyógyszer fogyott Szlovákiában