Tavaly több mint kétmilliárd euró értékű gyógyszer fogyott Szlovákiában

Tavaly több mint kétmilliárd euró értékű gyógyszer fogyott Szlovákiában

2022-ben több mint 163 millió csomag gyógyszert vásároltak az ország lakosai. Ezek értéke több mint kétmilliárd eurót tett ki. A gyógyszerfogyasztás évről évre nőtt, 2021-ben mintegy 159 millió csomag orvosság fogyott el, és mintegy 1,9 milliárd eurót fizettek ki értük az emberek – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) interneten közzétett adataiból.

„A gyógyszerek legnagyobb hányadát, 57,5 százalékát az Általános Egészségbiztosító (VZP) által teljesen vagy részben fedezett gyógyszerek tették ki. A recept nélkül kapható gyógyszerek a teljes fogyasztás 28,2 százalékát tettek ki. A kórházaknak és nem állami orvosi rendelőknek kiadott gyógyszerek összesen 5,9 százalékot. A VZP által fedezett, térítés nélkül, receptre kiadott gyógyszerek aránya 8,4 százalék” – közölte az NCZI.

Tavaly összesen több mint kétmilliárd euróért vásároltak gyógyszereket az emberek, ebből az egészségbiztosítók több mint 1,5 milliárd eurót térítettek meg, a betegek pedig 519 millió eurót fizettek ki. Leggyakrabban a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer kezelésére alkalmas szereket írtak fel az orvosok. A recept nélkül kapható gyógyszerek közül főként a légúti, az emésztőrendszeri és az anyagcsereproblémák, illetve az idegrendszer betegségeinek kezelésére vásároltak gyógyszereket az emberek.

2022-ben 211,2 millió csomag gyógyászati segédeszközt adtak el, ami enyhe, 0,6 százalékos csökkenést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Ezek értéke 628 millió euró, ami azonban 13,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A biztosítók 578 millió eurót térítettek vissza, a betegek 49,9 millió eurót fizettek” – tette hozzá az NCZI.

Tavaly 4,2 millió csomag diétás élelmiszer fogyott, ezekért az egészségbiztosítók 35,8 millió, a lakosok 5,1 millió eurót fizettek.

  • forrás: tasr, fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet