“Kossuth Lajos azt üzente…” – a magyar szabadság és a közösség méltó ünnepe a városházán

“Kossuth Lajos azt üzente…” – a magyar szabadság és a közösség méltó ünnepe a városházán

A Borostyán Néptáncműhely március 18-án “Kossuth Lajos azt üzente…” címmel ünnepi megemlékezést szervezett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére. Az első alkalommal megrendezett ünnepségen sokrétű, színvonalas műsort láthattak a nézők, akik a néptáncműhely más programjaihoz hasonlóan ismét megtöltötték a rozsnyói történelmi városháza nagytermét. 

A rendhagyó kultúrműsor bevezetőjében Icso Valéria, a néptáncműhely vezetője köszöntötte a közönséget, majd Rozsnyó város nevében Kelecsényi Attila képviselő biztosította a néptáncosokat arról: ahogyan a múltban, a jövőben is számíthatnak a város támogatására.

Az ünnepi beszédet Szászi Zoltán író, költő, publicista tartotta, aki beszédében a szabadság fogalmát járta körül, szólva az egyén szabadságáról, és az egyénekből összeszerveződő közösségekről: “Ez a közösség itt Rozsnyón, most, 2023 március idusa után pár nappal, ezen az ünnepen,  úgy érzem, tudni akarja, mi a szabadság. Ez itt a reménység közössége szeretne lenni. Szeretne szabadon gondolkodni és cselekedni, tenni önmaga és az általa teremtett értékek megőrzéséért, fennmaradásáért, ezeknek az értékeknek a gyarapodásáért. Szeretné, ha lenne jövő.”

A programban felléptek a Bárányka Református Óvoda csemetéi, verses-zenés műsort hoztak a Szádalmási Alapiskola tanulói, és nagy sikert aratott a megzenésített verseket előadó rimaszombati Mákvirágok gitáregyüttes is Páko Mária vezetésével. A néptáncműhely Kincskereső csoportja ezúttal nem néptánccal vagy népi játékokkal, hanem a Nemzeti dal elszavalásával szerepelt a műsorban.
A műsor második részében, amely a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, a Borostyán Néptáncműhely zenei- és néptánccsoportjai léptek színpadra. A Sajó Banda nemcsak a talpalávalót húzta az este folyamán, hanem önálló előadásával több tájegység zenéjét és dalait is bemutatta a közönségnek. Vezetőként Kristóf Tibor konferálta fel a kezdő és haladó ifjú népzenészek, a Kis Sajó Gyermekzenekar, valamint a Tücskök és Cinegék utánpótlás hegedűsök műsorát.
Az ünnepi megemlékezésen a Borostyán Néptáncegyüttes, a Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Borostyán Szenior Néptáncegyüttes egyaránt fergeteges produkciót nyújtott, majd az este gyermek-, ifjúsági és felnőtt táncházzal zárult.
További képekért kattintson Facebook-oldalunkra!
– szöveg, fotó: Prékop Ivett


Hagyj üzenetet